Svježe vijesti:

LUKAVAC - Projekat zapošljavanja mladih YEP inkubator poslovnih ideja - POČELA OBUKA


Projekat zapošljavanja mladih (YEP) se u Bosni i Hercegovini realizuje od 2008.godine. Trenutna, treća faza projekta, obuhvata period od 2016.-2020.godine.

YEP realizuje njemačka konsultantska kuća GOPA a podržava Vlada Švicarske.

Jedna od ključnih komponenti Projekta je podrška poduzetništvu, koja podrazumijeva konkretnu podršku osnivanju preduzeća i kreiranju novih radnih mjesta, uključujući i posebnu podršku za poslovne poduhvate iz domena socijalnog poduzetništva. Pod socijalnim preduzećima podrazumijevaju se poslovni poduhvati koji na inovativan način rješavaju društvene probleme, npr. u oblasti zaštite okoline, kulturnih ili prirodnih vrijednosti, smanjenja nezaposlenosti i sl.

Saradnja Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Općine Lukavac formalizovana je u decembru 2017.godine potpisivanjem Ugovora o saradnji za realizaciju programa podrške poduzetništvu na području lokalne zajednice.

22.02.2018.godine počela je sa održavanjem četverodnevna obuka za učesnike u programu YEP inkubatora poslovnih ideja. Učešće na obuci su uzeli učesnici koji su zadovoljili uslove za učešće i čija je aplikacija pozitivno ocijenjena.

To je ciklus početne procjene ličnih kapaciteta, posvećenosti poduzetnika i kvaliteta poslovne ideje. Sastoji se od četverodnevne obuke u toku koje se procjenjuje kvalitet i priginalnost poslovne ideje te kompetencije i posvećenost poduzetnika realizaciji ideje. Uspješan završetak ove faze podrazumijeva demonstraciju spremnosti za prihvatanje novih znanja iz oblasti poduzetništva, komercijalni potencijal poduhvata i posvećenost poduzetnika realizaciji poslovne ideje.

LTK-INFO.COM