Svježe vijesti:

KADA JEDNOM SVE OVO BUDE JUČE - NEĆE VIŠE BITI "SDA"


Dodano danas 14.05.2018. god. - MOLIM SVE PRIJATELJE DA PROČITAJU ovaj tekst koji je napisan 4. novembra 2017, a objavljen 25. februara 2018. godine. Molim i vas načelniče Edin Delic, ali i ovu drugu stranu, ako do sada niste pročitali da ga pročitate.Danas svi imamo PETLJU i ponosan sam na sve nas, tada, tog februara uz petlju je trebalo imati i MUDA i objaviti istinu koju su građani općine Lukavac dokazali i ispričali juče. Hvala svakom građaninu općine Lukavac koji je izašao na barikadu odbrane demokratije. Ovo nije kraj, ovo je tek početak promjena koje nastupaju, i ponovo ko zna koji put MOLIM članove Lukavačke SDA da se okrenu narodu koji vodi dr. sci. Edin Delić, prije no što ova stranka potpuno nestane.

Iskreno, zanima me tačna cifra koliko je mladih, ali i onih starijih lukavčana napustilo ovu našu dragu domovinu, uzvišenu otadžbinu i prekrasnu djedovinu za koju smo se zdušno borili.

Oooo kako sam vjerovao u sutra, kako sam zamišljao procvat domovine, nakon krvavih sukoba za spas, za opstanak i ostanak. Tada su odlazili, samo oni koji su pred puškom morali i od smrti bježali. Mi nismo, mi smo željeli ostati. Šta nam se to dogodilo, da sada apsolutno svi želimo otići i ostaviti u "amanet" grobove naših očeva, naših djedova i svih naših predaka koji su kroz vjekove ostajali ovdje.

Oooo kako sam vjerovao u svaku izgovorenu riječ, meni tada, a i sada dragog predsjednika, rahmetli nam Alije. Kao godina sam plakao slušajući pjesmu Dine Merlina, par dana nakon Alijine smrti, pjesmu koja je napisana za njegova života "Da te nije Alija". Iskeno sam se pitao, majko božija, šta ćemo mi sad, kuda ćemo, kako ćemo.

Ali i dalje sam vjerovao. Vjerovao sam da svijet nije stao, da idemo naprijed, da će doći ljudi koji će nastaviti put boljitka i razvoja. Pa njemačku su poharali posle drugog svjetskog rata, i vrlo brzo je ponovo postala dobrim mjestom za život.

Kome si nas to Alija ostavio. Zar da odem u tuđinu, pa da na bajram, ne posjetim majku. Zar da ne obiđem očev mezar, zašto? Je li zbog toga da bi se samo odrđeni bogatili, na jadu i čemeru ostalih, dok ne odustanemo i odemo.

Oooo kako sam vjerovao u tadašnju, tvoju SDA Alija. Kako smo klicali izborne pjesme i u glas pjevali "Na izbore kreće stranka SDA". Vjerovali smo. Iskrno smo vjerovali. Ali šta je ba ovo Alija,

Kome nas to ostavi, izdao si nas. Za sobom si ostavio korov koji je u stanju da mrzi moje malodobno dijete zato što misli drugačije, Ako si imao ideal da proklamuješ vjeru, zašto nas ba ostavi kjafirima i pohlepnicima. Pa ustani iz groba Alija pa pogledaj, nas su pojli, sada jedu sebe. Od uzvišene stranke kojoj smo klicali nastalo je čisto zlo. Smiju se tvojim borcima, doktori nam odlaze, maltene plačući što su dovedeni na prosjački štap, školovani ne rade, mladi nam se vješaju Alija. Stranci bježe od nas kao da smo šugavi. U tvoju Bosnu dolaze samo oni koji donose sadaku, a ovi što si ih ostavio samo prose i mole za pomoć i uzajmaju. Uzajmaju toliko da generacije posle njih, i generacije posle nas neće moći vratiti. I još imaju obraza izaći i nešto reći. Još imaju obraza pokušati otjerati tračak nade koji nam se u Lukavcu ukazao.

E neće Alija. Nismo dali Bosne i Lukavca onim dušmanima 92-ge. Alija Lukavca ne damo ni ovima, koji nište sve što je dobro, koji nam djecu otjeruju tuđinu. Nakon ovoga nestat će tog kukolja Alija, kao što je i tebe nestalo. Otići će oni u tuđinu, spasajući se pred zakonom za zla koja su počinili. Dobo znaš da narod uvjek pobjedi, i da narod ostaje. Uvjek padaju oni koji se protive volji naroda. Tako će biti i ovoga puta, to i sam znaš. Ukaljali su tvoj oraz, i ideale toliko da će naposljetku, SDA nestati, kao i svo zlo koje su narodu donijeli. Slijepi su progledali, nijemi progovorili.

ALIJA, TVOJ "NAROD ZNA"

Ovaj tekst napisan je još 04.11.2017. godine. Nisam ga ranije objavio u nadi da će se nešto promijeniti i da ću bar u Lukavcu uspjeti uticati na događanja koja su uslijedila. Raspad SDA sam vidio još tada i on je tada počeo, ovih dana je samo finaliziran. U našem Lukavcu sam molio, da svi stanu na stranu naroda. Narod je zakon i ustav i pravda. Nisu poslušali, narod je i sudija i sudit će. Da me pojedini ne bi pogrešno shvatili, nikada nisam bio članom SDA, ali to ne znači da nekoga mrzim. Alija je bio predsjednikom sviju nas, i otuda moje simpatije. 
Kako sam tada znao za raspad SDA, tako i sada znam šta će se dogoditi nakon referenduma i to je razlog što sam pokušao uticati da do njega ne dođe. Najveći gubitnici su upravo njegovi pokretači. Jer i običan narod, članovi SDA - sada ZNAJU ko Lukavcu misli dobro a ko zlo.

A. M.