Svježe vijesti:

Gračanica: Član školske komisije na konkursu izabrao suprugu


Konkursne procedure u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona dokazano ne funkcionišu, a posljednji primjer u kojem je došlo do sumnjivog zapošljavanja jeste Druga osnovna škola u Gračanici. Prilikom konkursne procedure zaposlena je supruga bivšeg direktora škole, koji je na konkursu bio član komisije za prijem zaposlenika.
SDA se pita

Mirsad Gogić, 44-godišnji ratni vojni invalid iz naselja Malešići kod Gračanice, prijavio se u ovoj školi na mjesto higijeničara, na koji se prijavila i supruga bivšeg direktora Ifada Kruškića, trenutno bibliotekara, ali i člana komisije za prijem.- Kad sam vidio Ifada u komisiji, prvo nisam mogao vjerovati da tako otvoreno rade ovakve stari. Eto, neka nisu ni primili mene, ali kako neko ko sjedi u komisiji može odlučivati između, recimo, mene i vlastite supruge. Kako je to pravično, kaže nam Dogdić.

On je već sezonski radio u ovoj školi kao ložioničar, odnosno u područnoj školi Lohinja Donja, gdje je posljednjih pet godina bio zaposlen na određeno vrijeme. Kako nam priča, s obzirom na to da je imao samo pola godine posao, htio je nešto ozbiljnije, pa se prijavio i za posao ložioničara i za higijeničara.

– Da mogu raditi druge poslove, ja bih radio, ali sam invalid i malo je poslova koje mogu raditi. Ovo za što sam se prijavio već sam radio u školi, ali sada moraju svoje iz SDA zaposliti, dodao je Dogdić.

Direktor škole Kemal Helić govori da u cijeloj stvari nema ništa sporno, te da Dogdić jednostavno nije ispunjavao uslove za posao higijeničara.

– Dogdić je RVI, nema dio stopala i ima jako ograničenu mogućnost kretanja. Kako da zaposlimo čovjeka kojemu u nalazu stoji da se ne smije puno kretati i da mora izbjegavati stepenice. Ogroman je to prostor koji treba očistiti, a posao nije nimalo bezazlen. Jednostavno, mislimo da on nije bio čovjek za ovaj posao, ističe Helić.

Izrevoltiran ovakvom odlukom komisije za prijem, Dogdić se odrekao i pozicije ložača u područnoj školi, nakon čega je direktor Helić na mjesto ložača privremeno angažovao vlastitog brata.
”Uskočio” brat

– I moj brat je bio bez posla, a morali smo nekoga angažovati da radi i zaista nije bilo nikog drugog iz tog mjesta ko bi radio. Čak sam i ja sam prošlog vikenda išao ložiti vatru da ne smrznu instalacije u školi. Moj brat nije zaposlen, nego je samo angažovan do okončanja procedure, pravda se Helić.

A cijela procedura je itekako dovedena u pitanje, s obzirom na to da se Dogdić žalio, te da je sad u cijelu priču uključeno i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, koje će naredne sedmice donijeti odluku o tome je li došlo do kršenja procedura.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

LTK-INFO.COM