Svježe vijesti:

GORIVO SKUPLJE ZA 25 FENINGA NA SVA TRI JEZIKAIako je Ustavnom sudu BiH predata apelacija na set zakona o akcizama, sporna rješenja danas su stupila na snagu i građanima zagorčala život. Građani naše zemlje ozbiljno su shvatili pozive na kolektivno točenje goriva, pa su jučer benzinske pumpe bile najposjećenija mjesta u BiH. Kako danas na snagu i zvanično stupa set zakona usvojenih u državnom Parlamentu, a kojima se povećavaju akcize na gorivo i naftne derivate, mnogi su jučer požurili da napune rezervoar. Cijene će na benzinskim pumpama od danas biti više za 20 do 25 feninga. Skuplji će biti i plin na pumpama za 0,40 KM, odnosno ukupno će iznositi oko 1,20 maraka, piše Oslobođenje. Sljedeće što je na redu je najavljeni rast usluga prevoznika, te inflacija robe široke potrošnje.

Nove cijene na benzinskim pumpama širom BiH

Benzin i dizel su poskupili za 0,20 KM, dok će autogas vozači plaćati skuplje za 0,40 KM. Tako je jutros na većini pumpi cijena benzina (BMB 95) iznosila oko 2,16 KM, kao i dizela. Cijena BMB 98 je 2,31 KM.

Distributeri su proteklih dana isticali da će zaraditi samo država te da oni nisu učestvovali u izmjenama Zakona o akcizama i da su sada prinuđeni povećati cijene.Nove cijene u praksi znače da ako ste za rezerovoar od 50 litara do danas izdvajali blizu 100 KM od sutra ta cijena bit će veća za 10 KM.

Povećanje cijene goriva lančano će uzrokovati rast cijena životnih namirnica, upozorili su ranije proizvođači. Skuplje ćemo plaćati voće, povrće, mlijeko, hljeb, i prijevoz.Dodatno opterećenje i novi izdaci za građane donijet će nove kilometre autocesta, obećali su bh. političari nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama, navodi N1.

(Izvor:TIP/Foto: Toše Borković)

LTK INFO