Svježe vijesti:

Čemu služe zavodi za zapošljavanje u BiH: Mnogi sa biroa ostat će bez zdravstvenog


Dok u Republici Srpskoj građani tokom redovnog prijavljivanja na biroe rada za zapošljavanje od sada moraju donijeti dokumentaciju i potvrdu da su kod dva poslodavca sami tražili posao, u Kantonu Sarajevo nezaposlenima prijeti opasnost da ostanu bez zdravstvenog osiguranja!

Zahtjevi poslodavaca

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Kantona, koja je održana početkom sedmice, poručeno je da biro više neće biti ustanova koja će omogućavati zdravstveno osiguranje nezaposlenim osobama, odnosno onima koji ne traže posao, odbijaju rad ili ne žele uraditi dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

U Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo jučer su nam objasnili da su posljednjeg dana januara na spisku u glavnom gradu BiH bile 66.503 nezaposlene osobe, a od tog broja, njih 51.258 su korisnici zdravstvenog osiguranja. Upitani o mogućnosti ukidanje zdravstvenog osiguranja onima koji su na njihovoj evidenciji, kažu da „Služba u okviru važećih zakonskih propisa ispunjava sve zahtjeve poslodavaca“, ali da do sada nisu imali takve zahtjeve. 

Bez detalja

– U proceduri su izmjene propisa iz oblasti zapošljavanja na federalnom i kantonalnom nivou, o čemu ćemo tek u narednom periodu imati detaljnije informacije – kazao je za „Avaz“ Midhat Osmanbegović, direktor sarajevskog biroa, potcrtavši da nezaposlene osobe u Sarajevu ne donose dokaze da su tražile posao, odnosno da su kod dva poslodavca bile na razgovoru.

Ako bude usvojen prijedlog ESV-a, prvi na udaru da izgube zdravstveno, kako saznajemo, naći će se oni koji su na birou godinama. Podaci ove službe pokazuju da ima onih koji posao traže i po 15 godina, a ne tako mali broj je i onih koji su nezaposleni i po deset godina.

Adnan Ćebić iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona kaže da za sada nema izmjene pravila prema kojima bi oni koji su na birou mogli izgubiti zdravstveno osiguranje.  – Ako dođe do određenih promjena, one će biti prezentirane javnosti – kazao je on. Naveo je da se početkom ove godine na evidenciji Službe za zapošljavanje TK nalazilo 84.250 osoba. Ističe i da je zdravstveno osiguranje od tog broja koristilo 53.188 osoba.

Kada se traži dokaz o traženju posla

Ćebić kaže da, prema važećem pravilniku u FBiH, ne postoji odredba kojom se nezaposlene osobe uvjetuju da moraju donijeti dokaze o traženju posla. – Ovo se ne odnosi na nezaposlene osobe koje su u procesu aktivnog traženja posla – bilo da se radi o individualnom savjetovanju ili Klubu za traženje posla. U tim slučajevima, savjetodavac može zatražiti na uvid prijave, odnosno dokumente kojima se potvrđuje aplikacija na određene pozicije, odnosno radna mjesta za koja nezaposleni navedu da su aplicirali posredovanjem ili samostalno – kazao je Ćebić.

(TIzvor: IP/Avaz.ba/Autor: A.Nuhanović/Foto: Avaz)
LTK