Svježe vijesti:

U Tuzli predstavljen nacrt Izbornog programa SDP-a za Opće izbore 2018. ‘Plan 10’


Socijaldemokratska partija BiH je u četvrtak u Tuzli na javnoj tribini predstavila nacrt Izbornog programa SDP-a za Opće izbore 2018. godine, koji nosi naziv ‘Plan 10’. Velika sala BKC Tuzla je bila premala svojim kapacitetom da primi sve članove, simpatizere SDP-a i građane, koji su imali priliku na odgovarajućem obrascu dati primjedbe, ideje, prijedloge i sugestije na nacrt Izbornog programa ove stranke, što prema riječima organizatora, mogu učiniti i u narednim danima u uredima SDP-a ili putem zvanične stranice stranke.

Nova politička paradigma

SDP BiH izradom ‘Plana za 10’ ima namjeru kreirati jednu sasvim novu političku paradigmu u Bosni i Hercegovini.Kako su istakli, žele svoj fokus u potpunosti staviti na konkretna životna pitanja građana u cijeloj BiH.˝SDP BiH se ozbiljno priprema za predstojeće izbore. Mi smo pokrenuli niz aktivnosti kako bi smo izradili nacrt Izbornog programa za Opće izbore 2018. godine, koji nosi naziv ‘Plan 10’, koji ćemo ponuditi građanima BiH. U oktobru ćemo promijeniti vlast, a samim time i ovo teško stanje u BiH.  ‘Plan 10’ smo promovisali diljem BiH, došao je red i na Tuzlu. Otvorili smo prostor za diskusiju, dali smo priliku građanima da iznesu svoje  prijedloge i sugestije. Uvažit ćemo sve konstruktivne prijedloge i sugestije i integrisati ih u nacrt Izbornog programa SDP-a ˝, kazao je predsjednik GO SDP Tuzla Slađan Ilić.

U nacrtu Izbornog programa ponuđena su rješenja SDP-a velikog broja akutnih problema iz deset cjelina: Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.

SDP nudi rješenje

˝Mi smo prva politička organizacija koja je uradila izborni plan i to na način da smo krenuli iz baze da čujemo mišljenje naših članova, ali i svih građana BiH,  kako bi smo sve to objedinili u ‘Plan 10’.  Mi želimo da promjenimo kompletnu sliku sadašnjeg stanja u FBiH na način da smanjimo doprinose, uvedemo besplatno zdravstvo za sve građane, povećamo minimalnu platu i penzije. Da nastavimo dalje graditi infrastrukturu˝, istakao je predsjednik KO SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Na pitanje novinara TIP-a, zašto bi ‘Plan 10’ bio drugačiji od ostalih planova i programa koje stranke u  izbornoj godini nude građanima i zašto bi im oni vjerovali, Bijedić je odgovorio: ˝Jasno smo detektovali gdje su sadašnje greške. Dat ćemo odgovor na te greške i ponuditi rješenja. Kada popbijedimo u oktobru, ako ne budemo realizovali program koji ponudimo građanima mi smo spremni sami da odstupimo sa vlasti. Neka dođe neko drugi,  ko zna i može bolje. Ovi koji su sada na vlasti nisu bolji i ne mogu bolje, to građani najbolje osjete˝.

Na naše pitanje koji su ciljevi i očekivanja SDP-a u Tuzlanskom kantonu, Bijedić je odgovorio: ˝Naš cilj i očekivanja su pobjeda u Tuzlanskom kantonu. Mi očekujemo da ćemo pobijedti uvjerljivo sa  velikim procentom kako bi smo promijenili stanje koje se akumuliralo dugi niz godina. Imamo situaciju da se privreda održava na infuziju, da se ne otvaraju nova radana mjesta. Infrastrukturne projekte koje smo mi počeli (SDP) nisu bili u stanju da završe. Spomenut ću samo tunel ‘Karaula’. Sve mora da bude javno i transparentno. Ja sam uvjeren da će građani prepoznati ono što im nudimo˝.

˝Mi smo svjesni uloge koje imamo u Lukavcu. Znam da je i SDP svjestan svoje istorijske uloge koju ima na oktobarskim izborima. Mislim da je Lukavac u posljednjim mjesecima  paradigma naših društvenih odnosa. Jedna od najgorih stvari koje možete napraviti jeste ubiti nadu da se ima smilsa boriti i da se može nešto promijeniti na bolje. Nisu uspjeli. Meni snagu daju ne samo ljudi iz partija ‘ljevice’, nego i drugi građani koji su vidjeli vjeru i nadu da se može promjeniti nešto na bolje. Mi smo pokazali i dokazali da SDP ima snage da oko sebe okupi stranke ‘ljevice’. Ove stranke koje nas trenutno vode, vode nas u ekonomsku i svaku drugu propast˝, kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Iz SDP-a  navode kako je ovo prvi put da je neka politička stranka u BiH direktno uključila građane u izradu svog izbornog programa.  Nacrt nije finalan, te će se on i u narednom periodu nadograđivati.(Izvor/foto:TIP/Adis Jašarević)

LTK