Svježe vijesti:

Tuzlanski kanton u 2018. očekuju nove investicije i radna mjesta?!


Tuzlanski kanton je u prošloj godini imao pozitivne ekonomske trendove, vanjskotrgovinska razmjena zabilježila je značajan rast i iznad je bosanskohercegovačkog prosjeka. Strane investicije su povećane, a zabilježen je i rast zaposlenosti.Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu je 87 posto. Obim vanjskotrgovinske razmjene od januara do novembra prošle godine je 2,8 milijadi maraka, vrijednost uvezene robe 1,5 milijardi maraka, a izvezene 1,3 milijarde maraka, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. Najviše stranih investicija zabilježeno je upravo u Tuzlanskom kantonu, objavila je FTV.

“Od 250 miliona maraka koliko je bilo investicija u 2016.godini negdje oko 180 miliona maraka je bilo upravo u naš kanton, u cijeloj BiH. Ja očekujem da se ti pozitivni trendovi nastave i u 2018. godini”, kaže Bego Gutić, premijer TK-a.A pozitivni trendovi već su nastavljeni, pa se uskoro očekuju nove investicije i radna mjesta.”Dolazak dva-tri investitora iz Njemačke, najveći proizvođači kreča, najveći proizvođači nekih drugih koji proizvode, tu je je na pomolu stotinjak radnih mjesta”, sitiče Osman Puškar, ministar privrede TK-a.

A na pomolu je i najveća poslijeratna investicija u elektroenergetskom sektoru, izgradnja bloka sedam u TE Tuzla. Pripreme su počele, a objavljen i tender za izbor najpovoljnijeg izvođača za pripremne radove na budućoj lokaciji bloka sedam. Sve bi trebalo biti završeno do polovine ove godine.

“To je definitivno početak radova bloka 7, druga faza je infrastrukturno opremanje te lokacije i onda kreću geološki i istražni radovi. Što se tiče TE Tuzla blok 7 je pred početkom faktičke i fizičke realizacije. Očekujemo da će se do 31. marta završiti sve procedure koje se odnose na pribavljanje saglasnosti Federalnog parlamenta. Onog trenutka kada se dobiju garancije, ugovor stupa na snagu, 56 mjeseci je rok gradnje”, pojašnjava Izet Džananović, direktor TE Tuzla.

I pored pozitivnih ekonomskih trendova Vlada Tuzlanskog kantona želi dodatno olakšati barijere koje još usporavaju strane investicije pa će uskoro predložiti zakon o parafiskalnim nametima i zakon o poslovnim zonama, koji bi trebali značajno ubrzati ulaganja stranih investitora, objavila je FTV.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK INFO