Svježe vijesti:

Tefukić Arapčić: “Mi svijetu zamotajemo jer moraš mu naplatit pa ubijediš da je to skuplje”


Na e-mail adresu LTK - INFO stiglo je saopćenje za javnost Službe za odnose s javnošću
OO SDP BiH Lukavac. Saopštenje prenosimo u cijelosti bez izmjena:

Hipokratova zakletva u ordinaciji doktora medicine i istaknutog SDA političara Teufika Arapčića, općinskog vijećnika u Lukavcu i brata predsjednika SDA Lukavac doktora Tarika Arapčića.

“MI SVIJETU ZAMOTAJEMO JER MORAŠ MU NAPLATIT PA UBIJEDIŠ DA JE TO SKUPLJE”


Na sjednici Općinskog vijeća u Lukavcu 22. januara 2018. godine, a u sjeni teških tema i žučne rasprave, posebno zanimljiv je isječak iz govora vijećnika SDA Lukavac doktora Teufika Arapčića – brata predsjednika lukavačke SDA i višedecenijske sive eminencije SDA, doktora Tarika Arapčića.

Teško je i povjerovati šta je izgovorio doktor Arapčić, pa radi autentičnosti prenisimo transkript dijela njigovog govora koji se može pogledati i na video snimku.Teufik Arapčić (citat): „Je l’ Vi mislite da ja po noći hodam i onako džaba ništa ne zarađujem. Ima l’ Kenana ovdje? Kad spomenete ordinaciju… Kenane, slobodno im reci gdje smo kupili aparate. I nije to s glave skupo, koliko mi svijetu malo zamotajemo jer moraš mu naplatit’ pa mu ubijediš da je to skuplje. Je l’ tako?! Je l’ za 5 hiljada možeš kupit’ aparat? Jesu l’ bolju u Domu zdravlja od naših? Jesu! I o čemu pričaš načelniče?! Ko to tebe napamti tam’, pa ti vičeš ordinacija u Teufika… Nije to u nas ni ordinacija ba, mi se švercamo čovječe! To Lukavac zna! Pa dođi ba, samnom pričaj….“ (kraj citata)

Drago nam je da ovaj dio izjave doktor Arapčić završava sa konstatacijom da „To Lukavac zna“. Zna Lukavac, a zna i cijela Bosna i Hercegovina koliko SDA drži do naroda, profesionalne odgovornosti, zakona, ali i koliko je spremna pasti nisko radi vlastite koristi. Žalosno je da braću Arapčiće u njihovim pohodima prate i slijede SDA aktivisti koji se bore za preživljavanje i mrvice hljeba koje bacaju milioneri od bogastva stečenog na krvlju, znoju i bolesti napaćenog naroda. Žalosno je i da ih slijede „koalicioni partneri“ i „ruke“ u vijeću koje kupuju sitnim obećanjima ili nezakonitim zapošljavanjem članova porodice i rodbine.

Braća Arapčići, njihova bliska rodbina ili badže su vlasnici niza skupih nekretnina u Lukavcu koje su sticali sumnjivim privatizacijama, preprodajom, a očigledno i skupim zdravstvenim uslugama. U njihovom vlasništvu su parcele u industrijskoj zoni, predratni poslovni prostori koje iznajmljuju bankama, apoteke, privatne ordinacije, a bliža rodbina posjeduje i bivše škole. Bili su vlasnici kompanija koje su gradile povratničke kuće i bavili se nizom sumnjivih poslova.

Doktor Tarik Arapčić je dugogodišnji direktor Doma zdravlja Lukavac, tako da je imao niz mehanizama kako pacijente iz Doma usmjeriti u bratovu ordinaciju, gdje su ih dočekali sumnjivi instrumenti i pretjerane cijene medicinskih usluga.

Doktor Teufik Arapčić je ovom izjavom bacio tešku ljagu na medicinsku privatnu praksu. SDP je uvjeren da govori u svoje i u ime svog brata. Osuđujemo ovakvu izjavu i ponašanje, te javno pozivamo Ljekarsku komoru da razmotri navode ove izjave i saopšti svoj stav.

Smatramo da ćutanje na ovakve izjave i tolerisanje ovakve prakse otvara dalje prostor politički podobnim SDA doktorima da gule narod i sramote ljekarsku praksu, a da najviše štete nanose upravo onim odgovornim i predanim doktorima koji se drže Hipokratovih principa.

SDP najoštrije osuđuje nabavku sumnjive opreme, liječenje ispod medicinskih standarda i pretjerano visoke cijene medicinskih usluga koje je priznao doktor Arapčić i poziva nadležne organe da utvrde činjefnice na koje je ukazao imenovani u svom nadahnutom i skandaloznom govoru.Služba za odnose s javnošću
OO SDP BiH Lukavac