Svježe vijesti:

SVE VIŠE DJECE NARKOMANA!


U Bosni i Hercegovini, prema podacima Evropskog centra za monitoring droga i ovisnosti (EMCDDA), godišnje umre oko 100 osoba od posljedica konzumiranja narkotika. 

Kontinuirani porast

- Na Balkanu, tačnije Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, zabilježena je veća stopa smrtnih slučajeva povezanih s drogama, odnosno između 10 i 30 smrti na milion stanovnika - navodi se u najnovijem Evropskom izvještaju o drogama za prošlu godinu.

Mirnes Telalović iz Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na naš upit da prokomentira ove podatke potvrdio je da se konstantno bilježi povećanje broja pacijenata, posebno žena, što odgovara trendu i u Evropi.

- Kad je u pitanju porast ovisnosti, mi bilježimo kontinuirani porast broja pacijenata i to je nešto što smo očekivali. Sad već imamo kontinuitet iz godine u godinu kada je riječ o teškim ovisnicima - pojasnio je Telalović.

Dodao je da, kada se radi o ZDK, institucionalni tretman narkomanije počinje tek od 2005. godine, kad je i formiran Zavod, a koji je na kantonalnom nivou od te 2005. do danas zabilježio 44 smrtna slučaja, a u toku prošle godine čak šest.

Mjesto stanovanja 

 - Rasprostranjenost narkomanije u BiH prvenstveno ovisi od mjesta stanovanja, tako su gradske sredine pogođene više od ruralnih. Dostupnost je veliki problem u BiH, jer drogu kod nas je vrlo lako nabaviti, a kad govorimo o ovom problemu, moramo navesti i ekonomski segment, tačnije loše uvjete života – istakao je Telalović.

Prema njegovim riječima, zabilježen je porast broja mlađih ovisnika, ta dobna granica se pomjera i sad već možemo govoriti o ovisnicima i među djecom.

- Dobna granica se spustila na čak 14 godina starosti, kad je zabilježeno prvo korištenje droge. Treba što više pažnje posvetiti prevenciji i edukaciji već u osnovnim školama. Postotak smrtnosti od narkomanije možemo okarakterizirati kao zabrinjavajući. Što znači da još postoji značajna stigma prema ovisnicima, a nužno je poboljšati i institucionalni tretman bolesnika - smatra Telalović.

Dostupnost liječenja na niskom nivou 

- Nažalost, nemamo u svim lokalnim zajednicama institucionalan oblik tretmana narkomanije. Dostupnost liječenja ovisnika je na niskom nivou. Danas imamo samo ustanove u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Doboju i Banjoj Luci. To je još vrlo malo, a naš zavod, kao i zavod u Sarajevu, imaju samo po 10 kreveta – pojasnio je Telalović.

Izvor/foto:Avaz.ba

LTK