Svježe vijesti:

Stotine ljudi pred Parlamentom FBiH: “Dosta ste nas krali”


Više stotina bivših boraca, članova boračkih udruženja i članova sindikalnih organizacija okupili su se ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva.Kako javlja reporter N1 njima su se pridružili i drugi nezadoovljni građani koji žele spriječiti usvajanje aktuelnog prijedloga Zakona o PIO.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poslali su na sve političke adrese niz amandmana koji ako budu usvojeni zakon bi mogli učiniti socijalno pravednijim i osjetljivijim.Okupljeni nose brojne transparentne na kojima između ostalog piše “Hoćemo pravnu državu“, “Nećemo sramotni zakon“, “Dosta ste nas krali“…

Dok sindikalci imaju velikih zamjerki, i tvrde da će i dalje minimalna penzija ostati 326 KM Savez penzionera očekuje donošenja novog zakona o PIO, jer on omogućava povećanja penzija za deset posto onima koji su do 1998. stekli to pravo, a pet posto onima koji su penzionisani do 2007. godine.

Zakon o PIO-u predstavlja uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u FBiH, i važio bi samo za korisnike, koji će ići u penziju nakon njegovog stupanja na snagu, u slučaju da ga odobri Parlament.Za sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun penzija policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog zakona o PIO, piše Nap.

U najavljenom dnevnom redu su i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović, kao i informacija i analiza o statusu boračkih kategorija u Federaciji BiH.


(Izvor:TIP/Foto: Patria)

LTK