Svježe vijesti:

SDP: Tužilaštvo treba spriječiti premijera i SDA da preko “Krivaje” ukradu pet miliona KM


Iz SDP-a BiH optužili su da je “Krivaja” Zavidovići opustošena „isključivim radom i pregalaštvom stotina kriminalaca sa članskom kartom SDA.“„Kriminal u i oko Krivaje u potpunosti je osmišljen i proveden u režiji SDA i njenih tajkuna, a traje i danas. U njemu sada učestvuje federalni premijer Fadil Novalić i drugi moćnici iz SDA“, tvrde iz SDP-a, prenosi NAP.

Iz SDA su ranije optužili za kriminalnu privatizaciju Krivaje iz Zavidovića, koja je, kako su naveli iz te stranke, „izvršena u režiji Nermina Nikšića i Vlade na čijem čelu se tada nalazio.“Vlada FBiH pozvala je nadležna tužilaštva i agencije za sprovođenje zakona da utvrde sve činjenice i poduzmu mjere odgovornosti u vezi sa privatizacijom tog preduzeća.Iz SDP reagiraju i podsjećaju da je Vlada SDA, koju je vodio Nedžad Branković 2008. godine formirala firmu “Krivaja 1884” sa privatnom firmom “Ferimpex”, „u koju su nezakonito upumpali milione KM iz budžeta FBiH i budžeta Zeničko-dobojskog kantona.“

„Sve vrijeme rada “Krivaje 1884”, nisu plaćani porezi i doprinosi, te je ova firma ostala dužna milione KM po različitim osnovama, a nikada nije formalno ni registrovana!? To potvrđuje nalaz revizije “Krivaje 1884” koju je uradio Dervi d.o.o. Jajce, angažovan od strane Vlade SDA-ovca Mustafe Mujezinovića, iz koje je vidljivo da je iza Krivaje 1884. ostalo oko 35 miliona KM duga po različitim osnovama. Novalić i SDA otvoreno ovu prevaru nazivaju dobrim poslom“, navode iz SDP-a, prenosi Patria.

Firma “Ferimpex” u aprilu 2011. godine Vladi FBiH čije vođenje je SDP preuzeo mjesec dana ranije, dostavlja dopis kojim raskida ugovor o formiranju “Krivaje 1884”. Vladi FBiH tada se ostavlja milionski dug, dvije hiljade radnika ostaje na ulici, a odmah potom je nad “Krivajom” otvoren stečaj, koji traje i danas.

„Sada premijer Novalić javno tvrdi kako je Vlada FBiH raskinula ugovor. On na taj način svjesno pogoduje “Ferimpex-u” koji tužbom još od 2011. godine pokušava naplatiti najmanje pet miliona KM iz budžeta FBiH, upravo tvrdeći da je Vlada raskinula ugovor. Novalić i SDA sve ovo jako dobro znaju jer su dogovorili raspodjelu ovog novca kada ga ukradu iz budžeta. Dakle, sve upućuje da cilj Novalića i kriminalne grupe okupljene oko SDA mindera jeste dovesti do gubitka ovog spora, kako bi onda između sebe podijelili ovaj novac. Tome u prilog ide i svjesno urušavanje Pravobranilaštva FBiH kojeg sistematski provodi aktuelni saziv Vlade. Ovo potvrđuje i pokušaj Novalića da u Pravobranilaštvo FBiH imenuje suprugu svog savjetnika“, tvrde iz SDP-a, navodeći da je Vlada FBiH koju je vodio Nermin Nikšić, a potom i SDP , o svemu ovome podnijeli više krivičnih prijava.

„Pozivamo tužilaštva da reaguju, kazne počinjeni i pogotovo spriječe novi kriminal SDA-ovaca, koji se decenijama nekažnjeno bogate na uništavanju života hiljada ljudi“, navodi se u oštroj reakciji SDP-a.

Imovina “Krivaje” 2014. godine ortačkoj grupi prodata je u stečajnom postupku. Vlada FBiH nije imala veze sa tokom kopanijim u tom periodu, jer postupak stejačaja vodi sud i stečajni upravnik. Iz SDP-a ističu da je tadašnja Vlada vodila politiku da novi kupci osim imovine preuzmu i sve radnike, na što nisu bili dužni u postupku stečaja, te da izmire dug Razvojnoj banci FBiH prije nego se upišu kao vlasnici imovine.

„Ovaj proces je trebala nastaviti provoditi i nadgledati Novalićeva Vlada koja to nije uradila.“Također, podsjećaju iz SDP-a, Vlada Nermina Nikšića se obavezala da će radnicima “Krivaje” uvezati staž, što osim što je obaveza Vlade, jeste bila i ostaje jasna politika te partije prema svim radnicima sa ovim problemom.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK