Svježe vijesti:

SBB ostao bez najjačih mjesnih odbora u Tuzli: Vratili iskaznice, ne daju im izaći iz stranke?!


Zbog nezadovoljstva nakon unutarstranačkih izbora, tuzlanski SBB u paketu su napustila čak 102 aktivna člana. Riječ je o stranačkim aktivistima iz mjesnih odbora Batva i Kreka, koji su uz onaj u Ši Selu, bili i najveći kada je u pitanju SBB u Tuzli.Spiskovi sa 102 imena, propraćeni potpisima i kontakt telefonima, sa zahtjevom za iščlanjenje iz stranke, dostavljeni su u Centralu SBB-a još 6. decembra. Međutim, nije bilo reakcije. Zahtjev je ponovljen 15 dana kasnije, reakcije još nema.

Pozivi iz stranke

– Neke ljude koji žele izaći iz stranke zovu, ubjeđuju ih da se ne isčlanjuju. Traže im da dostave pojedinačne zahtjeve, rade sve da zaustave ovaj proces. Kada smo ljude učlanjivali u stranku, moglo se predati i po 50 pristupnica odjednom, kada se izlazi, sada je problem – kaže Enis Šišić, bivši predsjednik Mjesnog dobora Kreka i bivši član Izvršnog odbora SBB-a Tuzla


Upravo je Enis Šišić, uz kolegu iz Batve Jasmina Habula, ukazivao na manipulacije tokom izbora unutar SBB-a, o čemu je Faktor već pisao. Reakcije iz vrha stranke ni tada nije bilo.- Na unutarstranačkim izborima, dopustili ste da vladajuća struktura SBB Tuzla na čelu sa Nedžadom Hamzićem uništi dva najbrojnija, najkvalitetnija i najaktivnija Mjesna odbora u Tuzli. MO Batva i MO Kreka su imali svoje skupštine na kojima je bilo prisutno 61 odnosno, 50 članova SBB-a sa područja tih mjesnih zajednica, te po smjernicama koje su došle od vas, regularno izabrale svoje rukovodstvo. Suprotno smjernicama, predsjednik Hamzić pravi paralelne skupštine u prostorijama Saveza i bira sebi podobno rukovodstvo. Nakon toga, organiozovao je izbornu skupštinu GO SBB Tuzla, na kojoj se moglo glasati za samo 11 njemu podobnih članova koje je on odabrao sa svojim timom – kaže se, između ostalog, u pismu upućenog Centrali SBB-a sa zahtjevom za iščlanjenje. Zanimljivo je da otkad su u maju prošle godine instalirana nova rukovodstva mjesnih odbora SBB-a u Batvi i Kreki, nije održana niti jedna sjednica ovih stranačkih tijela.


Prevareni na izborima

– Na Skupštini MO Batva bio je 61 član i to je bila najveća skupština mjesnog odbora SBB-a u cijeloj Federaciji BiH. Za predsjednika sam izabran jednoglasno sa 59 članova koji su imali pravo glasa. Nakon, toga organizirana je paralelna skupština i mišljenje svih nas je pobrisano, jednostavno smo prevareni. Od tada nije održana niti jedna sjednica SBB-a u Batvi, jer nema ko da je održi. Ista je situacija i u Kreki – priča Jasmin Habul, bivši potpredsjednik SBB-a u Tuzli.

Inače, Jasmin Habul bio je direktor izbornog štaba SBB-a u Tuzli na izborima 2014. godine, najuspješnijim za ovu stranku. Tada je SBB imao bolji rezultat i od SDP-a, što niti jednoj partiji nije pošlo za rukom, ni prije ni poslije toga.- Ljudi su mi predali članske iskaznice, žele izaći iz stranke. Sada mi se žale da ih zovu, maltretiraju, pozivaju na nekakve sastanke, a oni samo žele da se riješe toga svega – naglašava Habul.

Kako saznajemo, u SBB-u je pokrenuta revizija članstva, ali je taj proces zaustavljen, jer ga je bilo preteško provesti. Zahtjev za iščlanjenje predalo je 102 osobe s imenom i prezimenom, potpisom i kontaktom, ali u Centrali, iz nekog razloga, ne žele da ih prekriže.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor:  J.Bojić)

LTK