Svježe vijesti:

Podrška SDP-a i negodovanje HNS-a; Milan Dunović: “Čović se neće kandidirati, svjestan je da će izgubiti od Komšića”; Arapović protiv Komšićeve kandidature: “Mislim da će to samo usložniti tzv. hrvatsko pitanje”!


-Mislim da će Čović naći neka alternativna rješenja da ponudi kandidata koji jeste spreman da izgubi, kazao je za TV1 potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović govoreći o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BIH.

“Gospodin Komšić je u dva mandata bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a priča koju je u tome periodu HDZ pričao, naročito gospodin Čović, jeste da je Hrvatima nešto nametnuto, da su Hrvati obespravljeni. U posljednje tri, a bit će i četiri godine imamo da je gospodin Čović izabran glasovima za koje on smatra da su jedini legitimni, i ne vidim da se stanje u BiH popravilo, da je trend iseljavanja svih građana BiH pa i Hrvata smanjen. Zapravo u posljednje tri godine iseljavanje je doživjelo takvu jednu ekspanziju kakvu nismo imali poslije rata”, rekao je Dunović.

-Komentarišući najavu ljevice da će na izbore ići sa tri kandidata za člana Predsjedništva, Dunović je kazao da su to izjave predsjednika SDP-a i da nisu još uvijek usaglašeni stavovi ljevice.”Moje lično mišljenje je da, koliko god to pragmatički gledano može biti pozitivno, mislim da može biti i opasnost, jer u takvoj situaciji može se desiti da se glasovi rasplinu i da to zapravo ide u korist nacionalnim strankama. Treba napraviti ozbiljne analize i treba ljevica da razgovara na tu temu, sa realnim procjenama onoga što se može desitit”, kazao je Dunović, prenose Vijesti.ba

-Dodao je i to da misli da se sada Čović neće kandidirati, jer je svjestan da će izgubiti u bici za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ako sa druge strane ima Komšića.”Mislim da će naći neka alternativna rješenja da ponudi kandidata koji jeste spreman da izgubi”, rekao je Dunović.


-Novi član Radončićeve partije, Adis Arapović, javno se usprotivio kandidaturi lidera DF-a, Željka Komšića, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Arapović je u izjavi za Javni servis RS-a kazao kako Komšićeva kandidatura neće doprinijeti smirivanju politčkih tenzija, nego će upravo suprotno produbiti političku krizu i dodatno usložniti tzv. hrvatsko pitanje.

“Principijelno ne mislim da će to doprinijeti bilo kakvom smirivanju tenzija u ovoj zemlji, čak naprotiv, mislim da će dodatno usložniti tzv. hrvatsko pitanje u BiH, dodatno će dati argumente i HDZ-u i svima onima koji brane poziciju kolektivnog predstavljanja Hrvata da insistiraju na svojim zahtjevima”, rekao je Arapović, novi šef izbornog štaba SBB-a.

Komšićev potez naišao na podršku SDP-a i negodovanje HNS-a

-Podrška Komšiću stiže i od predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, s porukom da će SDP BiH stati iza svih kandidata ljevice za sve tri pozicije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora nisu oduševljene ovim Komšićevim potezom, navodi FTV.

-Komšićeva kandidatura i nije veliko iznenađenje imajući u vidu da je Komšić dužnost člana Predsjedništva BiH obnašao u dva uzastopna mandata od 2006. do 2014. godine. Budući da je napravio pauzu od četiri godine, Ustav BiH dozvoljava mu ponovnu kandidaturu.

“Kako sada stvari stoje, kandidovat ću se. Međutim, nikad se to ne zna do samog kraja. Ne treba se čovjek opuštati kad kreće u bilo kakvu borbu, pa i političku, i milsliti da su stvari gotove, jer nikad nisu gotove, ta vrsta utakmice se igra do zadnje seknude”, kazao je Komšić.

-A u toj utakmici Komšić ima podršku i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića. Nikšić svoj stav temelji na obrazloženju da će SDP BiH stati iza svih kandidata ljevice, a Komšić je jedan od legitimnih kandidata. Ističe, vrijeme je da građanski blok ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH. Tvrdi, ovo je logičan potez nakon mnogobrojnih ucjena Dragana Čovića u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

-Javnosti je odavno poznata priča u vezi s hrvatskim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH. Prema ovom prijedlogu član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bio bi biran sa teritorije gdje HDZ BiH ima većinu. Zbog, kako ga naziva “slučaja Komšić”, Čović je nedavno najavio alterativni scenarij.

“Naravno da imamo alternativu za svaki događaj, za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da pokušam u ovom vremenu, koliko ga formalno-pravno imam ispred sebe, ugraditi izmjene i dopune Izbornog zakona, sve ono što će nam omogućiti da ispoštujemo do kraja odluke Ustavnog Suda BiH i kada je u pitanju Mostar i kada je je upitanju konstutivnost. Uvjeren sam da ću to uspjeti”, poručio je Čović za FTV.

-Očekivano, Komšićev potez u HDZ-u BiH karakterišu kao destrukciju postojećeg ustroja i mira u BiH, a ne kao odraz demokratije, što može izazvati dodatnu krizu.Za čelnika HDZ-a 1990 ovo je onemogućavanje razvijanja pluralizma kod Hrvata i jasan pokazatelj da su neophodne izmjene Izbornog zakona BiH.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK