Svježe vijesti:

PATRIOTA NE ZNAČI MORAŠ BITI I NACIONALISTA - ADMIR DŽIBRIĆ


Lukavac, 27. maj.  2017
Sjedim ti tek tako, u gradskom tržnom centru“ Konzum“ zavaljen u ugodnoj stolici s pogledom usmjerenim na ulicu i trotoar. Rijeke prolaznika teku.
Prvo što vidim je zanesenog mladića dok ulicom ponosno ide s djevojkom pod ruku. Čini mi se kao da je na samom krovu svijeta ili barem samo tako umišljam, ali vrlo dobro znam šta je ljubav i kakav je to osjećaj.
Iza njega majka nasmijanog lica sa mališanom, verovatno njenim sinom. Takav joj je odraz na licu, pa uopšte da je ta teza više ne sumnjam. 
I dok njih analiziram, a imena im ne znam, primjećujem na licu da sam sretan, bez obzira što ni jedno, nit drugo nemam i da sam sam.
A onda me nešto dotaknu po obrazu, nalik vrućem vjetru, podsjeti da ipak nisam, koliko volim ovu zemlju.
Nigdje na svijetu ne postoji nešto takvo kao što je domovine zagrljaj.
Istina, u ovom nekom turobnom vremenu kad vjera je uplela svoje prste i sve više na mržnju poziva i nije to nekim neka vrijednost.
Ipak, ne mogu, a  da  i ovo odgovorno tvrdim: patriota ne znači moraš biti i nacionalista. Bar tako mišljenje treba da je prisutno na ovoj zemaljskoj kugli.
Bez obzira što prostorima Balkana, to jest bivše Jugoslavije je tutnjao rat bratoubilački, grubo rečeno, takoreći rat između vjera i nacija.
Opet ne mogu da pobijem tezu:
Šta ima vjera s Bosnom?
Voljeti svoju zemlju je pa gotov reći i dužnost svakog normalnog čovjeka. Odan joj biti. I ne smije da postoji nikakva spona koja će potegnuti za nepotrebnom mržnjom.
Uostalom, zašto da mrzim nekog Iliju što je Srbin ili Ivicu što je Hrvat. Istinu, neki su zgriješili, ali postoji i onaj koji kažnjava sve grješnike.
I svi smo mi jednaki, zar ne?

(2017)
Lukavački pjesnik Admir Džibrić