Svježe vijesti:

OSLOBOĐENJE - Želje SDA platiće građani Lukavca


Parlamentarna većina u Općinskom vijeću Lukavac, koju predvodi SDA, usvojila je inicijativu za opoziv načelnika Edina Delića, pokrenutu prije šest mjeseci. Nakon maratonske sjednice, na kojoj je postalo jasno da načelnik na svojoj strani ima tek devet vijećnika, SDA je Delića pozvala da da ostavku.
Paravan

– Tokom glasanja se pokazalo koliko ljudi podržava rad načelnika. Samo devet ih je glasalo protiv njegove smjene. Smatramo da je moralno da on podnese ostavku i prije referenduma, jer ovo jasno govori da nije nezadovoljstvo samo unutar SDA nego i unutar SBiH, liberala i nacionalnih manjina, kao i SBB-a, koji je zvanično bio suzdržan, kaže nam Tarik Arapčić, predsjednik općinske SDA.

EDIN DELIĆ: NAROD SE BUDI

Inicijativu za smjenu Delića SDA je u svojim organima pokrenula prije šest mjeseci, a najviše mu zamjera, kako su nam kazali, to što je posvađao ljude u mjesnim zajednicama i što je sam donio budžet, nakon što se nije mogao postići dogovor u Vijeću. Protiv inicijative su bili SDP, DF, Ujedinjeni za Lukavac i LDU/LDS, čiji je Delić i bio kandidat u vrijeme izbora, da bi nakon toga postao punopravni član SDP-a.

Delić ističe da su razlozi koje SDA navodi samo paravan kojim žele prikriti činjenicu da su prvi put nakon 12 godina izgubili mjesto načelnika.- Suština je da se u Lukavcu nakon 12 godina desila krupna promjena za načelnika, te da se narod budi. Unutar SDA se stvaraju procesi koji nisu dobri za njih i sve ovo je samo nervozna reakcija. Ja sam otpočetka bio otvoren za rješenja koja su dobra za građane, ali sa mnom se nije moglo trgovati ili me ucjenjivati i s tim SDA ima problem, kaže nam Delić.

SDA Deliću najviše zamjera što je tokom cijele 2017. sam određivao budžet. Zapravo, kako priča Arapčić, prvo je donio budžet za 2017. godinu, bez saglasnosti Vijeća, na što je imao pravo s obzirom na to da budžet nije usaglašen do 1. aprila, a potom i dvaput rebalans budžeta. Delić je na ove optužbe odgovarao da je SDA amandmanima pokušavala blokirati Općinu i favorizirati stvari u kojima njeni članovi imaju interese.

Ipak, iz SDA poručuju da nisu protiv SDP-a, ali jesu protiv Delića na mjestu načelnika, te da će čak i ako izgube na novim izborima, stati uz novog načelnika, ali u slučaju da to ne budu Delić ili Sulejman Brkić, član SDP-a za kojeg se špekuliše da bi mogao biti jedan od kandidata.
Referendum

– On je pokazao da se s njim ne može dogovarati i nikad nije shvatio da su građani, onako kako su izabrali njega, izabrali i vijećnike da kontrolišu njegov rad, dodaje Arapčić.

Referendum bi se trebao održati za mjesec i na njemu će se građani izjasniti jesu li za smjenu ili ne. Nakon toga, ukoliko većina onih koji izađu na izbore glasa za opoziv, održat će se vanredni izbori, na kojim će sve stranke imati pravo predložiti kandidata. Sve ovo će finansirati građani Lukavca kroz općinski budžet.
LTK