Svježe vijesti:

Međunarodni aerodrom Tuzla optimistično u 2018. godinu


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona obišla je danas Međunarodni aerodrom Tuzla, gdje su u toku aktivnosti na proširenju i dogradnji zgrade terminala i stvaranja boljih i kvalitetnijih uslova, kako za putnike tako i za cargo saobraćaj. Posjeta je uslijedila, nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici prihvatila Plan poslovanja ovog aerodroma za 2018. godini.

Jedan od glavnih pokretača razvoja Tuzlanskog kantona, Međunarodni aerodrom Tuzla će dobiti novu rekonstruisanu zgradu putničkog terminala, čiji kapacitet će biti 700 hiljada putnika, a u toku su i završni radovi na izgradnji prilaznih svjetala, kako bi avioni u uslovima smanjene vidljivosti lakše slijetali i uzlijetali.

Uz intenziviranje pregovora sa aviokompanijama a u cilju uvođenja novih linija, u 2018. godini  je planiran završetak izgradnje carinskog skladišta za avio gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. Punu podršku ovim ali i drugim projektima koji se realiziraju u i oko tuzlanske zračne luke daje Vlada Tuzlanskog kantona.

Znamo da je Međunarodni aerodrom Tuzla sada u ekspanziji. Sve ovo što se dešava u vezi sa građevinskim radovima na Aerodromu je optimistično. Danas su nam prezentirani planovi za 2018. godinu i moram istaći da smo jako zadovoljni intenzitetom dosadašnjeg izvođenja svih ovih radova, rekao je Mirsad Gluhić – ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Radovi na rekontrukciji zgrade putničkog terminala su u punom jeku, a njihov završetak se očekuje polovinom aprila ove godine, što će u velikoj mjeri unaprijediti uslove u provedbi zračnih operacija.

– Projekat izgradnje nastrešnice za prilaz zgradi Međunarodnog aerodroma Tuzla je u završnoj fazi realizacije i idejno rješenje ćemo imati krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, gdje ćemo stvoriti uslove za još nekih tri hiljade metara kvadratnih prostora, kako bi naši putnici imali još veći komoditet što je nama u prioritetu, kaže između ostalog Rifet Karasalihović – direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, Međunarodni aerodrom Tuzla je zatvorio finansijsku konstrukciju za navedene radove i to, kreditnim zaduživanjem, sredstvima Vlade Federacije BiH, ali i iz vlastitih prihoda.

– Također, u toku ove godine smo planirali stabilizaciju samih kadrova, tako da ćemo nastaviti obuku za opslugu i putnika i aviona kako bi Međunarodni aerodrom Tuzla stvorio sve elemente za jedan moderan srednje razvijem međunarodni aerodrom, istakao je Karasalihović.

Uspostavljanjem vlastitog školskog centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih na Aerodromu, obezbijedit će se uslovi za kontinuirano licenciranje u toku cijele godine, čime će se ostvariti značajne finansijske uštede u odnosu na dosadašnji period, doškolovanja uposlenika u nastavnom centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo.


Izvor: RTV Slon

LTK