Svježe vijesti:

LUKAVAC - Volonterska akcija mještana povratnika u MZ Brijesnica Donja


U okviru Javnog poziva za dodjelu građevinskog materijala, Općina Lukavac je donirala materijal grupi mještana povratnika u MZ Brijesnica Donja za rekonstrukciju mosta.

 Naime, Općina Lukavac je obezbijedila značajan dio materijala a mještani su organizovali volontersku akciju izvođenja radova i prikupili preostali nedostajući dio materijala.

Povratničke porodice se od samog povratka suočavaju sa različitim problemima, među kojima je jedan od gorućih problema most koji je bio prilično neupotrebljiv.

Danas je općinski načelnik sa nadležnim općinskim službama izašao na teren u obilazak radova koji se izvode na mostu.

Općinski načelnik Edin Delić: „Ovo je drugi most koji završavamo u ovom rejonu, u povratničkim naseljima. Za mene je ovaj most posebno drag jer se radi u okviru volonterskog aktivizma u Mjesnim zajednicama. Ja se zahvaljujem povratnicima što su svesrdno prihvatili da učestvuju u našoj podršci kroz građevinski materijal. Vidimo da je, kada se slože Budžet Općine Lukavac, vrijedne ruke mještana i donacije sa strane, moguće da se i most koji je bio poprilično neupotrebljiv rekonstruiše u jednom relativno kratkom roku. Sve ovo je dokaz da se ovaj način pomoći Mjesnim zajednicama pokazao kao dobar koncept. U tekućoj godini očekujemo više ovakvih projekata u kojima se za vrlo kratko vrijeme rješavaju gorući problemi i kojima je većina MZ već obuhvaćena.“

Kako su istakli mještani, rekonstrukcija mosta će uveliko poboljšati život u ovoj Mjesnoj zajednici. Jedan od prvih povratnika je i Jovo Ilić koji se uključio u ovaj projekat.

 Jovo Ilić: «Povratnik sam u MZ Brijesnica Donja. Vratio sam se ovdje sa porodicom prije četiri godine. Izgradnju ovog mosta pomogla je Općina Lukavac zahvaljujući općinskom načelniku Edinu Deliću. Ovom prilikom se zahvaljujem jer ovo nama puno znači, mi nemamo nikakvog rezervnog, alternativnog prilaza osim ovog. U svakom urgentnijem slučaju, kada mi je majka bolesna ili nekom drugom, ja sam bio paralizovan. Ovakvim načinom i ovim putem se ponovo zahvaljujem što smo riješili ovaj problem i što sada mogu bezbijedno da funkcionišem.»
LTK / Općina Lukavac