Svježe vijesti:

KRAJ SDA U LUKAVCU - Zbog pada popularnosti i očiglednog raspada SDA Lukavac povlači očekivani očajnički potez


NAKON GODINE BLOKADA, OPSTRUKCIJE I KRŠENJA ZAKONA LOKALNA SDA POKREĆE OČEKIVANU INICIJATIVU ZA OPOZIV NAČELNIKA

Juče (18.01.2018. godine) u večernjim satima stigla je inicijativa grupe 16 vijećnika za pokretanje opoziva mene kao načelnika Općine Lukavac. Odluku na ovaj potez donijela je lokalna SDA odmah po saoštavanju rezultata izbora u oktobru 2016. godine. Sve kroz šta smo do sada prolazili je bilo samo priprema i izbor povoljnog trenutka za ovaj potez. Prošle (2017) godine krajem ljeta lokalna SDA je objavila donešenu Odluku o pokretanju opoziva, ali nije do sada došlo do realizacije, jer ni sami nisu sigurni u ishod ove avanture.
Vjerujem da su njihove šanse za uspjeh danas još manje. Stranka koja se raspada i puca po svim šavovima je jedinstvena u Lukavcu - gradu u kome se dešavaju pozitivni procesi koje vidi ukupno naše okruženje.
Potpuno sam pripremljen i spreman na ovaj očajnički potez SDA koja sistemski gubi na svim frontovima i pokušava izgraditi toliko potrebno jedinstvo u suprotstavljanju očiglednom progresu u Lukavcu.
Žalosno je da su u stroju sa SDA i dva vijećnika Stranke za BiH (Dževdet Osmanbegović i Almir Sakić), a ukoliko je treći vijećnik (Mihad Sakić) odlučio da se ne pridruži ovoj inicijativi smatram da to trebamo prepoznati i priznati. No treba sačekati dalji rasplet situacije, jer iz SDA najavljuju i mogući 21 glas za opoziv. Nije nemoguće, ali ni mnogo vjerovatno. Sačekajmo sjednicu.
Posebno bolna činjenica je da su dva predstavnika nacionalnih manjina (gospoda Mehmed Suljić i Ramiz Frljanović) zajedno u stroju sa vijećnicima SDA od početka u svim pitanjima. Oni se i nisu suštinski bavili interesima manjina, a bili su "prelomna 2 glasa" u formiranju većine. Smatram da sam vodio veoma odmjerenu politiku prema pravima manjina i da iz te perspektive malo šta mogu zamjeriti. Uostalom na nedavno održanom okruglom stolu o pitanjima statusa Roma u Tuzli naša Općina je identificirana kao jedna od onih koje su najdalje otišle u ovom smislu - posebno u protekloj godini.
U danima koji su pred nama slijedit će žestoka i bespoštedna borba - kako onih koji atakuju i žele promijeniti volju građana sa izbora iz 2016. godine, ali tako i onih koji su sa mnom ili me podržavaju.
Molim građane za razumijevanje i strpljenje, ali uvjeren sam da će biti zanimljivo postaviti neka pitanja i dati neke odgovore onim koji smatraju da treba smijeniti načelnika. Trudim se birati riječi i imati takta, tako će biti i dalje, ali atmosfera će biti dovedena do usianja, a onda se i nameću različite vrste odgovora i reakcije.

Uskoro slijedi odgovor na navode iz inicijative, ali i odgovor na niz drugih pitanja i druge zanimljivosti.

Dr. Edin Delić načelnik općine Lukavac
LTK INFO