Svježe vijesti:

Hrvatske ceste zvanično objavile: Početak radova na Pelješkom mostu u proljeće


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u luci u Novom Vinodolskom najavio kako će početak radova na prvoj fazi izgradnje Pelješkog mosta započeti na proljeće.

Hrvatske ceste (HC) danas su službeno objavile kako će kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvoditi prvu fazu izgradnje Pelješkog mosta sa pristupnim cestama.

“Natječaj za drugu fazu, koja obuhvaća izgradnju pristupnih cesta i prometnica preko Pelješca, ukupne vrijednosti 400 miliona kuna, bit će raspisan krajem februara ove godine”, najavio je ministar Butković u Novom Vinodolskom.

Ministar je poručio kako je to nastavak projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

“Nakon ove odluke, ukoliko ne bi bilo žalbi, mi možemo očekivati krajem februara potpis ugovora, nakon toga priprema gradilišta i početak radova, znači negdje u proljeće. Ukoliko bi bile žalbe, to je stvar koju rješava državna komisija, koju ne mogu komentirati”, kazao je Butković.

“U ovom trenutku znamo da će gradnja sigurno početi, Pelješki most ide”, poručio je. Ministar Butković je važnim ocijenio da će se u ovaj financijski obiman projekat uključiti dio hrvatske građevinske operative, i to ne samo hrvatske građevinske firme, nego i hrvatska brodogradilišta, bez obzira što se radi o stranom izvođaču radova.

“Ja sam optimist i ta firma ima dobre reference, vidjeli smo što su sve oni gradili.

Njihova financijska stabilnost i tehnička sposobnost je takva da to toj tvrtki ne bi trebao biti problem”, izjavio je ministar. Od tri pristigle ponude za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana je ona zajednice ponuditelja China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (0,277 milijardi eura) bez PDV-a te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci, službeno je priopćeno iz HC-a.

Prva faza izgradnje Pelješkog mosta, zajedno sa pristupnim cestama, procijenjena na 1,8 milijardi kuna (240 miliona eura). Pelješki most trebao bi biti dugačak 2,4 kilometra i visok 55 metra te imati četiri saobraćajne trake. Samo njegova izgradnja, procijenjeno je, trajat će 36 mjeseci.

Izvor/foto:Tuzlanski.ba

LTK INFO