Svježe vijesti:

FAHRUDIN ĆOSIĆ - DANI SU GRMLJAVINE U LUKAVCU "ŠTA ĆE BITI S LUKAVAČKIM BOGOVIMA KAD DŽEMRE UDARI U ZEMLJU"


Dani su grmljavine u Lukavcu! Upravo onako kako i nastaje grmljavina i nevrijeme, sudaranjem tople i hladne struje, tako je i u Lukavcu. Umjesto da se politička vlast dogovori, pa ljudi su (a možda i nisu), umjesto da se ujedine (a neće nikad, jer neće!), umjesto da od , relativno dobro razvijene opštine, naprave još razvijeniju (ali im nije stalo), pokušavaju da gromove uperimo na narod, da ovaj nedužni i strpljivi Lukavački narod, koji uzalud pokušava da vidi razvedravanje i razilaženje tmurnih, stranački ofarbanih oblaka iznad kojih se kriju Bogovi!

U našem gradu ponekad i Sunce iza tih oblaka izađe da bi pozdravilo poneku renoviranu školu, renovirani ili napravljeni most, izađe Sunce da umije nove metre asfalta, nove puteve, da pozdravi nove prečistače vode, sportske terene.... i mi volimo kad vidimo Sunce. A i to Sunce voli da ogrije i usreći još što-šta ali se oblaci navlače. Bogovi, kojima oblaci iza kojih se kriju, znaju da su oni sretni samo kad je nad Lukavcem magla, smog, kad se narod guši a oni u pomoć pozivaju i kunu se u Allaha!

Ali.... klima se mijenja! Snijega nema, a trebalo bi da ga ima, Zima je ali zima nije... sve se mijenja. Sad će i “Babije huke”, u njima je sve moguće, zna zapuhati a zna i odpuhati! Posle toga, znaju to oni stariji, udara “Džemre u zemlju” a onda su oblaci rijetkost! Šta će onda biti sa “Bogovima”?

Allah je pravedan a narod je zaradio da bude nagrađen, nekima ni “zapisi” neće pomoći!

Fahrudin Ćosić

Hvala Fahrudinu Ćosiću na dostavljenom tekstu, zadivljen sam načinom izražavanja, ljepotom i slikovitošću prikaza sumorne lukavačke stvarnosti.

AFERIM ĆOSIĆU - RESPECT-h

LTK - INFO