Svježe vijesti:

Edin Delić: Stranka demokratske akcije Lukavac je odgovorna zašto Lukavac nema pitku vodu, a nastavljaju i dalje blokirati rješavanje ovog pitanja


DOK SDA PRODAJE NAŠU PITKU VODU TUZLI, A NOVAC TROŠI NJIHOV DIREKTOR KOMUNALNOG PREDUZEĆA, NASTAVLJA SE BLOKADA RJEŠAVANJA OVOG PROBLEMA

U prilogu ove informacije objavljujem zvaničan i sraman dokument SDA Lukavac upućen na narednu sjednicu Općinskog vijeća. Pitka voda sa izvorište Toplice, koja je vlasništvo gradjana, po ovoj odluci prodat će se gradu Tuzla, a novac dati JKP Rad i njihovom direktoru Nehrudinu Osmiću. Umjesto da ovaj novac ide za rješavanje problema pitke vode najvjerovatnije će završiti u vreći bez dna kojom upravlja vispreni direktor kojim se ponosi lukavačka Stranka demokratske akcije.

SDA Lukavac je u diverzantskom maniru predala prije dva dana zahtjev za uvrštavanje vanredne tačke dnevnog reda na sjednicu Općinskog vijeća kojom bi se godišnji prihod od 200.000 KM od prodaje pitke vode sa izvorišta Toplice dao JKP Rad za navodno odrzavanje vodovodne mreze.
Tako je zadnjih više od 10 godina, a tokom ovog perioda JKP RAD je oprihodovala više od 2 miliona KM, koje je trošila nenamjenski, odnosno protivno odlukama Općinskog vijeća. O ovome je obaviješteno i nadležno Tužilaštvo prošle godine sa svim pratećim dokumentima.

Kao načelnik Općine na prošloj sjednici Općinskog vijeća predlozio sam da se ovih 200.000 KM godišnje usmjeri za finansiranje konačnog rješavanja snadbijevanja pitkom vodom. Ovaj iznos je dovoljan za godišnje anuitete kredita kojim bi se platila “fabrika pitke vode”. Većina koju predvodi SDA i njihovi sateliti u Općinskom vijeću oborili su ovu odluku, a za narednu sjednicu Općinskog vijeća (ponedjeljak 22.01.) uputili su svoj prijedlog da se ovaj novac dodijeli JKP Rad.

Treba imati u vidu naredne činjenice:

1. JKP Rad je u velikoj finansijskoj dubiozi. Duguje milionske sume upravo za vodu koju ne plaća dobavljačima, a ne plaća niti Elektroprivredi dugovanja za centralno grijanje. I pored činjenice da su samo od naknade za vodu sa Toplica dobili iznos preko 2 miliona KM, danas njihov dobavljač GIKIL potrazuje oko 1,7 miliona. I dalje JKP Rad ne plaća vodu dobavljači a pravi dug koji će platiti gradjani.
2. JKP Rad je toliko loše upravljao sistemom za vodosnadbijevanje da imamo trenutno oko 47% gubitaka vode. To znači da na svaki iskorišteni i plaćeni litar, platimo i još jedan koji se gubi u sistemu. Ovo je skandalozno velika vrijednost gubitaka i nesporno ukazuje na nedomaćinski odnos prema problemu vodosnadbijevanja.
3. JKP Rad i vlast SDA koja je 12 godina drzala sve konce u ovom gradu nije niti pokusala rijesiti problem pitke vode. Danas nastavljaju blokirati rjesavanje istog.

Lukavac se nezaustavljivo budi. Sve postaje svima jasno. Pozivam gradjane koji sa pravom ocekuju rjesavanje ovog problema na podrsku i reakciju. Na zalost SDA ima mehanizme da blokira razvoj Općine u ovom segmentu.

Kada na ulici susretnete gospodina Ermina Jusufovica, koji je predlagac ovog sramnog dokumenta, slobodno ga pitajte zašto nemamo pitku vodu i kada cemo je dobiti….. Aferim Ermine!

Mozete pitati i braću Arapčiće, kao i sve koji budu glasali za ovu odluku isto pitanje…. Pitajte ih i gdje oni piju vodu i zašto miniraju rješavanje problema pitke vode u Lukavcu?

Bit će zanimljivo vidjeti stav Stranke za BiH i vijećnika nacionalnih manjina po ovom pitanju. Hoće li Stranka za BiH raditi u interesu gradjana ili po diktatu SDA?

Saznat ćemo u ponedjeljak!