Svježe vijesti:

Demonstracija sile moći i samovolje SDA vlasti u Živinicama?!


Općinska zakonodavna vlast Živinica  predvođena većinskom SDA oligarhijom, ne posustaje sa   “sramnim destruktivnim aktivnostima” kojima na najbrutalniji način i mimo razumnih kriterija, principa i  standarda  demokratije, nastavlja sa  demonstracijom vladajuće sile moći i samovolje, saopšteno je iz OO Naša stramka Živinice.
Saopštenje prenosimo u cjelosti:
Nakon što su u 2017. godini svaki mjesec  iz općinskog (građanskog) budžeta  u svoje džepove na ime tzv.paušala za svoj ne(rad) trpali po cca 1.500,00 KM, to su sebi nedavno  usvojenim budžetom za 2018.godinu obezbjedili i za narednih 12 (dvanaest) mjeseci. Napominjemo da smo na temu  rasipništva, asocijalnog i krajnje neprimjerenog ponašanja i trošenja građanskog novca, više puta javno ukazivali i zahtjevali smanjenje njihovog zahvatanja budžetskog novca u razumne granice, što su oni sve ignorisali, pa čak i peticiju za smanjenje paušala koju je potpisalo 2500 građana  Živinica.
Koliko su moćni i bahati naši općinski “vladari” govori činjenica da nisu htjeli ni u dnevni red sjednice OV Živinice uvrstiti zahtjev i peticiju za smanjenje paušala, iako ih na to obavezuje Zakon o upravnom postupku, Statut općine Živinice kao i Poslovnik o radu Općinskog vijeća Živinice. Sledeći primjer samovolje u radu tzv.zakonodavne vlasti Živinica jeste njihovo ignorisanje mnogo drugih zahtjeva i javnih ukaza na dešavanja u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač općina Živinice, a u kojima se po pisanju medija dešavaju  razne zloupotrebe te nezakonite, neodgovorne pa čak i nemoralne stvari. U tom smislu medijski su prozivani RTV “Živinice”, JZU  Dom zdravlja Živinice, JP “Komunalno” Živinice i druga preduzeća i ustanove. Sledeća demonstracija sile moći i bahatosti, a što je i povod ovog oglašavanja, jesu uskraćena prava građana da na demokratski način biraju rukovodstva Mjesnih zajednica u kojima žive.
Nakon što po volji vladajuće općinske oligarhije više izbornih ciklusa  nije vršen reizbor “uhodanih” rukovodstva Mjesnih zajednica, iako je to bila obaveza posle svakih lokalnih izbora, “vladari” su se dosjetili kako da to urade i da na te pozicije ponovo obezbjede svoje ljude odane njima i njihovom “sistemu vladanja ” ! U tom pravcu su izvršili izmjene Statuta općine i Poslovnika o radu Općinskog vijeća, kojima su obezbjedili da rukovodstva Mjesnih zajednica biraju po ključu zastupljenosti u Općinskom vijeću, čime su strankama koje ne participiraju u vijeću i svim drugim grupacijama građana  uskratili pravo da biraju i budu birani u organe Mjesne zajednice.
O svemu ovome uz  najoštriju našu  osudu navedenih postupaka vladajuće oligarhije, javno  pitamo tzv.opozicione stranke u vijeću, te Općinskog  načelnika izabranog od svih građana Živinica, zašto ćute  i zašto se ne oglašavaju na sve ove zloupotrebe, javašluke i nezakonite radnje?  Dok vlast radi što radi a opozocija i Općinski načelnik ćuti nama građanima ostaje da čekamo novo neprijatno inenađenje i novi primjer demonstracije sile moći  i samovolje općinske vladajuće oligarhije, navedeno je u saopštenju za javnost OO “Naša stranka” Živinice.

(Izvor: TIP/Foto: Arhiva)

LTK