Svježe vijesti:

BOŽIĆNA ČAROLIJA - ISTINITA PRIČA O ANĐELKINOJ ISPUNJENOJ BOŽIĆNOJ ŽELJI


Putevi božiji i njegove odluke su nekada toliko iznenađujuće da par dana ranije nikada ne biste rekli gdje će vas odvesti.

Nas su danas naveli na predivno druženje u povodu pravoslavnog Božića, sa dragim ljudima koji su do danas bili samo, facebook prijatelji.

Danas sam sa svojom suprugom Medihom, porodicom Hodžić, Elvisom i Hajrudinom posjetio i upoznao predivne ljude, lukavačku pjesnikinju Anđelku Spasojević i njenog muža Mirka.

Kako pisati o nekome ko ima toliko istančan ukus za poeziju, za riječi, za tekst. Kako drugačije pisati nego iskreno i iz srca.

Kroz svoj rad na LTK INFO upoznao sam Anđelku tek toliko što su me zanimala sva pozitivna događanja na općini Lukavac, pa tako i kultura, koja kroz riječ ostaje zapisana vječno za naredna pokoljenja. Mic po mic, razvilo se i onako uopšteno virtualno prijateljstvo, u kome smo s vremena na vrijeme razmjenjivali mišljenja, ideje, potrebe i pričali o svakodnevici. Obzirom da se radi o povratnicima, koji su se na svoje ognjište vratili još 1999. godine, zanimalo me kako se odvija život povratnika, tako da sam bio upućen, kako vode izuzetno težak, samački i samozatajan život. A kakav može biti život bez ikakvog stalnog primanja. To je više borba za goli opstanak.

U jednom komentaru, vezano za podjelu paketića u režiji naše, svima već poznate Mevlihe De Los Santos, Anđelka je ostavila pjesmu, u kojoj je poželjela da se i njoj dogodi novogodišnja, božićna čarolija i da i nju kao tu dječicu posjeti Djeda Mraz i Teta Mrazica i obraduje je otvorivši njena vrata, jer se i ona u duši osjeća djetetom, bez obzira na njene godine.

Moram priznati da u ovom trenutku plačem, jer pisati o ljudskim sudbinama, koliko god to izgledalo lako, lomi vas emotivno.

Mevliha me pitala ko je ta žena koja je ostavila pjesmu. Moja prijateljica rekao sam, pjesnikinja koja jedva krpi kraj sa drugim krajem. Njena želja je iskrena, a finansijska pomoć i više nego potreba. Pokušat ću citirati Mevlihine riječi " Nova godina je sutra, to nam je kasno, obradovat ćemo je za božić" ne znajući o Anđelki niti slova više od dvije moje rečenice. Objasnio sam da se radi o osobi koja je ponosna, koja je vrijedna i radišna, ali živt kao život, nikoga pa ni nju ne miluje. Da bismo joj pomogli odlučili smo kupiti 30 Anđelkinih djela, raznovrsnih, obzirom da je do sada izdala 6, zbirki pjesama. Da, moram dodati i ovo, Mevlihi sam odgovorio to je moja želja i moj problem, ne miješaj se, ne poznaješ Anđelku i ne moraš imati ništa s tim. Tvoji prijatelji su i moji prijatelji, rekla je, njihove potrebe su i moje potrebe.

Kada sam Anđelki saopštio da je Teta Mraz, skupa sa Djeda Mrazom odlučila posjetiti i njen dom i to na naradosniji pravoslavni blagdan Božić, njenoj sreći nije bilo kraja. Sam Bog joj je poslao čaroliju, rekla je, poslao mi je VAS. Ta žena, ta Mevliha je svetica.

Na žalost Mevliha danas nije bila u mogućnosti posjetiti dom Spasojevića, ali je cijelo vrijeme bila sa nama u našim srcima, ali i na usnama, jer smo mnogo pričali o njenim dobrim djelima. Kako smo već načeli temu i počeli dogovor u posjeti načelniku neki dan, tako smo porodica Hodžić i mi, danas proveli predivne i nezaboravne trenutke u ovom domu. Pomenut ću kako su postojale indicije da i općinski načelnik Edin Delić i njegova supruga budu dio ove priče, ali zbog ranije preuzetih obaveza, kao i iskrslih porodičnih događanja, nije bilo izvodivo.

Osjećam se sretno i ispunjeno nakon današnjeg dana. Barijere su pred nama postavljene, ali barijere su i da se ruše. Od rata na ovamo mislim da mi je ovo prvi puta da boravim u pravoslavnom domu. Ljudski je griješiti, ali veličina čovjeka se oslikava u tome koliko smo spremni praštati.

Mevliha, prvo ću se zahvaliti tebi, jer sve dobro što mi se događa u poslednje vrijeme većinom je vezano za tebe. Moja supruga i ja te neizmjerno volimo i poštujemo. Anđelka i Mirko neizmjerno mi je drago što smo vas upoznali i hvala vam na gostoprimstvu koje ste nam priredili i na tome što ste nam na Božić svoja vrata širom otvorili. Hodžići, što vas više upoznajem sve više vam vjerujem, iskrenost prijateljstva je za mene nešto ne zamjenjivo, to da smo vas primili u ovaj naš začarani krug iskrenih prijatelja i oslonaca u životu mislim da dovoljno govori o tome šta mislimo o vama i koliko nam značite. Uvjeravam vas da možete računati na nas. Nadam se i mi na vas.

Od srca i iz srca Admir Memić

P.S.
Od srca sam se zahvalila Mevlihi, upravo smo postale prijateljice na facebooku, sada mogu vratiti dug, obezbijediti zdravstveno osiguranje sebi i mužu, platiti struju da ne isključe dodala je uvažena pjesnikinja Anđelka Spasojević.LTK - INFO