Svježe vijesti:

Zastupnice u Skupštini TK Lejla Didik Sarajlić i Nedžada Avdić: ‘Demant i odgovor Kantonalnom povjerenštvu DF TK na lažne navode’


-Nakon što se Povjerenstvo KO Demokratske fronte TK oglasilo saopštenjem za javnost u vezi pokretanja inicijative za isključenje iz stranke zastupnica Demokratske fronte u Skupštini TK – Lejle Didik Sarajlić i  Nedžade Avdić, stigla nam je reakcija zastupnica u vidu dematija, koji objavljujemo u cjelosti:

-Na početku želimo istaći kako je ovo prvo, doduše indirektno obraćanje Kantonalnog povjereništva DF TK nama zastupnicama DF-a u Skupštini TK.U narednom obraćanju javnosti očekujemo da se ispoštuju i minimalni kriteriji javnog rada i saopšti sastav Kantonalnog povjereništva o čemu također kao zastupnice nikada nismo obaviještene.

-U svom obraćanju Kantonalno povjereništvo je lažno informiralo javnost kako u političkom i javnom životu djelujemo u privatnom aranžmanu.Činjenica je da Kantonalno povjereništvo, niti kantonalni povjerenik i pored statutarnih i obaveza koje proizilaze iz odluka Predsjedništva DF-a nikada u posljednjih 8 mjeseci, nama zastupnicama, nije uputilo niti jedan poziv za prisustvo sjednicama Kantonalnog povjereništva, te nam omogućilo da iste upoznamo s  našim radom u Skupštini TK.

-Nikada nisu tražili niti obavili konsultacije s nama zastupnicama u Skupštini TK. Nikada nisu dali instrukcije, niti su ikada dali bilo kakvo mišljenje na pojedina zakonska rješenja, prijedloge ili odluke koje su razmatrane na Skupštini TK.Kako bi se javnost uvjerila da je ovaj navod neistinit ili nas demantirala, zahtjevamo da Kantonalno povjereništvo javno prezentuje makar jedan dokaz u vidu dopisa ili poziva prema nama zastupnicama.

-Također, apsolutna i gnusna laž koju je navelo Kantonalno povjereništvo je da smo podržavale skupštinsku većinu bilo kada, pa tako i na posljednjoj sjednici Skupštine TK.To svi zainteresovani lako mogu provjeriti kroz transkripte sa sjednica Skupštine TK, koje su na raspolaganju kod relevantnih službi Skupštine TK.

-Naprotiv, svo naše djelovanje od samog početka, pa tako i u posljednjih 8 mjesci je bilo principijelno opziciono i uvijek u skladu sa interesima građana, te u skladu sa stranačkim programskim ciljevima i principima. Ovom prilikom želimo informisati javnost da će i naše buduće djelovanje i zauzimanje stavova u Skupštini TK-a biti isključivo u interesu građana, te u skladu sa našim dokazanim političkim opredjeljenjima.

-Kako bi se javnost uvjerila u ovaj neistinit navod ili nas demantirala, tražimo da Kantonalno povjereništvo javno i dokumentovano iznese dokaze iz kojih se vidi naše zastupničko izjašnjavanje, a kojim smo podržavali skupštinsku većinu u donošenju ključnih odluka kako je to navedeno u obraćanju javnosti.

-Što se tiče zvaničnih stavova Stranke sa kantonalnog nivoa sa istim također nismo upoznati, niti na bilo koji način obaviješteni, kako o stavovima o radu Skupštine TK, tako niti sa opštim političkim stavovima.Ovom prilikom, želimo još jednom, iako smo to učinile u javno obznanjenoj ostavci na stranačke funkcije, obavijestiti javnost da se mi ograđujemo od svih stranačkih aktivnosti koje se trenutno provode na TK, a koje su, po našem mišljenju, neprincipijelne i suprotne osnovnim načelima Stranke. U prilog ovome govori i činjenica imenovanja vijećnika SDA na funkciju povjerenika Općinskog odbora DF Živinice, a što je prema našim političkim stavovima apsolutno neprihvatljivo.

-Obzirom na iznesene neistinite navode Kantonalnog povjereništva kojim se narušava naš politički kredibilitet, tražimo od Predsjedništva Stranke da utvrdi činjenice, te razmotri mogućnost pokretanja odgovornosti zbog štetnog djelvanja ovog organa stranke, navele su u svom demantiju zastupnice Demokratske fronte u Skupštini TK – Lejla Didik Sarajlić i  Nedžada Avdić.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK INFO