Svježe vijesti:

VELIKI PREDMETI SU U LADICAMA: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK


Ako je suditi prema ocjeni predstavnika vlasti, Tuzlanski kanton se uspješno bori protiv korupcije na svim nivoima. Predstavnici pravosuđa, pak, kažu da bi rezultati trebali biti mnogo bolji. Međutim, zvanična statistika i politički analitičari govore da veliki predmeti korupcije i zloupotrebe položaja, u koje su umiješani aktuelni političari, nikada nisu procesirani.

Predstavnici izvšne vlasti u Tuzlanskom kantonu, koji u posljednje vrijeme jedni druge optužuju za zloupotrebu položaja i korupciju pozivajući pravosuđe da temeljito istraži brojne slučajeve navodne korupcije i zloupotrebe položaja kantonalnog premijera i ministra unutrašnjih poslova, tvrde da su rezultati u borbi protiv korupcije odlični. Samo još, ističu, nedostaje bolja saradnja građana, od kojih se očekuje da prijave sve oblike korupcije s kojom se susreću, objavila je FTV.

«Imamo korupcije, kako kažu, na svakom mjestu. Nadam se da će institucije koje su zadužene za usvajanje ovih akata provoditi te mjere», poručuje SDA-ov Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK-a.

SDA-ov Bego Gutić, premijer TK-a navodi da je taj ovaj kanton, poredeći se sa drugima, uradio najviše na tom polju.


Komesar MUP-a Fadil Šljivić, koji pola godine nakon otvaranja istrage za zloupotrebu položaja ne želi da suspenduje svog šefa kabineta Mersudina Ferizovića, kaže da se Uprava policije uspješno bori protiv korupcije u svojim redovima: «Dokaz da se mi zaista borimo protiv interne korupcije jeste da se od 2013. do danas na suspenziji nalaze 24 policijskih službenika, od čega 18 njih zbog počinjenih koruptivnih djela».

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje je procesiralo pojedine velike slučaje političke korupcije, nisu zadovoljni i tvrde da bi rezultati svih institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije mogli biti mnogo bolji.«Ni u kom slučaju ne možemo biti zadovoljni, niti reći da ostvarujemo svrhu. Još uvijek dosta toga će proći pored nas, a ne prema nama da bismo mi dali odgovarjuću reakciju», navodi Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tužilaštva TK-a.

Skromnim rezultatima u borbi protiv političke korupcije nisu zadovoljni članovi Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona i politički analitičari.«Primjeri političke korupcije, gdje je vrlo jasno i evidentno da oni koji su u upravljačkim strukturama – bilo da se radi o upravi preduzeća ili nadzornom odboru – ta politička struktura zapošljava svoje ili svoju rodbinu», ističe za FTV SDP-ov Dževad Hadžić, član Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a.

Prema političkom analitičaru Vehidu Šehiću, svjedoci smo političkog utjecaja i na pravosuđe: «Ovdje zabrinjava da su svi najosjetljiviji predmeti kad su bili optuženi viskorangirani političari u BiH – završeni oslobađajućom i odbijajućom presudom ili je došlo do zastare».

BiH je, zaključuju politički analitičari, rekorder po broju usvojenih strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije koje nikada nisu primijenjene u pravnom sistemu koji bi trebao da procesira sve oblike kriminala i korupcije. A bez vladavine prava, koju traži i EU, nema ni borbe protiv korupcije, navodi FTV.

(Izvor:TIP/Foto: Bljesak)

LTK INFO