Svježe vijesti:

Upriličena svečanost u OŠ Prokosovići: Završetak II faze zagovaračkog projekta „Zamjena stolarije na objektu centralne škole u Prokosovićima”


U petak je u OŠ Prokosovići, upriličena svečana priredba za sve učesnike projekta „Zamjena stolarije na objektu centralne škole u ovoj mjesnoj zajednici“. Na ovaj način su kolektiv osnovne škole Prokosovići sa učenicima koji je pohađaju, izrazili zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli unapređenju uslova za život i rad u školi. Na svečanosti su bile prisutne brojne zvanice, učenici, roditelji i prosvjetni radnici ovog vrijednog kolektiva.

Prezentirani su projekti koji su se implementirali u predhodnoj godini dana. Prije godinu dana su pokrenute aktivnosti zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice, MZ Prokosovići, Lokalnom grupom za razvoj, za zamjenu stolarije u osam učionica u OŠ Prokosovići. Osim toga, pokrenute su aktivnosti za implementaciju ostalih značajnih projekata, kao što je geotermalno zagrijavanje i projekat utopljavanja škole, za koje je već obezbijeđena potrebna dokumentacija.

Kako je naglašeno na svečanosti, Vijeće MZ Prokosovići, aktivno je uzelo učešće u realizaciji projekata u osnovnoj školi, a predsjednik Vijeća Nedim Omerdić, kao glavni koordinator projekta je kazao “:MZ Prokosovići je prije godinu dana od strane zagovaračkog tima, određena kao nosilac aktivnosti oko zamjene stolarije u osnovnoj školi. Mi smo u ovoj godini uspjeli zamijeniti svu stolariju u učionicama, čak i u dijelu objekta za predškolsko obrazovanje.To je projekat čija je vrijednost više od 30.000 KM. Uspjeli smo uz veliku pomoć našeg prijatelja, mještanina Prokosovića Nisada Avdića, ali iz pomoć drugih donatora završiti projekat i postaviti i ormariće za djecu, tako da sada svako dijete ima svoj ormarić“.

Općinski načelnik Edin Delić, prisustvujući svečanosti u OŠ Prokosovići, iskazao je svoju zahvalnost učenicima, roditeljima, prosvjetnim radnicima, svim akterima projekta, koji su uložili svoje znanje, umijeće i finansijska sredstva da se okončaju aktivnosti za dobrobit djece.

„Ovdje se sa više strana okupilo mnogo dobrih inicijativa i zajednički smo napravili jedan  korak, koji nije korak od sedam milja, ali je jako značajan i može poslužiti kao obrazac kako treba raditi i aktivno voditi računa o djeci koja pohađaju školu i samoj školi, kao objektu. Nema boljeg ogledala u kojem se možemo ogledati od djece. Sve što radimo za djecu je ispravno. Čestitam svim učesnicima ovog projekta i očekujem sljedeće.“

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Fahrudin Skopljak je odao poštovanje Vijeću MZ, školskom odboru i svima koji su učestvovali realizaciji prezentiranih projekata, najavivši da će se u godini koja slijedi, kroz projekte energetske efikasnosti, finansirati ostali projekti u OŠ Prokosovići. Takođe je prenio izvinjenje ministra Hasana Ferhatovića koji zbog ličnih razloga nije mogao prisustvovati ovom događaju, ali i obećanje da će Vlada TK, preko ministarstva prostornog uređenja i gradnje u narednoj godini implementirati planirane projekte vezane za energetsku efikasnost u vrijednosti od oko doodatnih 35.000 KM u OŠ Prokosovići.

Predsjednik Razvojnog tima OŠ Prokosovići, Ekrem ef. Brigić je na kraju svečanosti, ukazujući na značaj obrazovanja, poručio prisutnima da „ovaj trenutak zapamte“, pomenuvši indijsku poslovicu iz X vijeka pisanu na sanskritu:„Od puno dobara koja su data, znanje je najbolje, zato što ga niko ne može kupiti, niko ga ne može oteti.“ Uz zahvalnost za sve one, kako je kazao, koji su se priključili u proteklih godinu dana i pomogli da osam učionica ove škole bude završeno, uručio je zahvalnice donatorima, poručivši da je ovo samo jedan dio projekata, čiji će nastavak uslijediti.

Centralnu školu u Prokosovićima, pohađa 240 učenika, sa područnim školama u Babicama, Jaruškama i Orahovici broji 332 učenika.
LTK INFO