Svježe vijesti:

UNIVERZITET U TUZLI - PROMOCIJA DOKTORA NAUKA, REDOVNIH PROFESORA I DODJELA ZLATNIH PLAKATA STUDENTIMA


U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojana Univerziteta u Tuzli, danas je održana Svečana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatnih plaketa studentima generacije Univerziteta u Tuzli.

Diplome doktora nauka, promocija u zvanje redovnog profesora, te Zlatne plakete za najbolje studente, rezultat su izuzetnog truda i rada ali i nastavak rada sa još većom odgovornošću koja visoka naučna zvanja nose. Prema riječima rekorice Univerziteta u Tuzli, Nermine Hadžigrahić, ovo je uspjeh svakog od njih ali i Univerziteta u Tuzli.

- Današnje svečano uručunje priznanja i diploma najbolji je način da obilježimo individualni uspjeh svakog od nas ali i naš zajednički uspjeh. Iza nas je 41 godina rada, istraživanja i stvaranja novih kadrova. Tokom svih ovih godina obrazovali smo inženjere, učitelje, nastavnike, biologe, fizičare, matematičare, profesore, ljekare, farmaceute, novinare, pravnike, ekonomiste, glumce i producente. Sve za zajednicu, za bolje i naprednije društvo. Danas Univerzitet u Tuzli ima 12 fakulteta i Akademiju dramskih umjetnosti na kojima studira oko 11.000 studenata. Obrazovanje je temelj društvenog razvoja", kazala je između ostalog rektorica Hadžigrahić., kazala je između ostalog rektorica Univerziteta u Tuzli srdačno pozdravljajući prisutne.

O potencijalu Univerziteta u Tuzli, te njegoj povezanosti sa okruženjem, govorio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.


- Snagu svakog univerziteta i njegov kvaliteta možemo sagledati kroz njegov unutrašnji potencijal kojeg čine uposlenici, naučnici, studenti i projekti i onaj spoljašnji koji se ogleda u povezanost univerziteta sa okruženjem i akademskom zajednicom. Upravo Univerzitet u Tuzli radi na oba segmenta, rekao je ministar Muratović.

Premijer Vlade TK Bego Gutić čestitao je svima na uspjehu, te istakao donošenje Zakona o visokom obrazovanju, koji se, iako od nekih osporavan, pokazao kao dobar.

-Hvala na velikoj časti što Univerzitet u Tuzli promovira novih 27 doktora nauka, 25 redovnih profesora i šest studenata generacije. Mislim da ne treba posebno naglašavati značaj ovog resursa kojeg treba koristiti. Mi kao Vlada TK smo to prepoznali i dajemo punu podršku Univerzitetu u Tuzli. U zadnje tri godine napravili smo značajan iskorak, i upravo taj iskorak mjerimo današnjom promocijom. Imam potrebu da naglasim neke stvari koje su imale uticaja, a to je Zakon o visokom obrazovanju, bez obzira koliko je bio osporavan, nešto što je možda najveći doprinos, na šta smo ponosni, je uvođenje i pedagoških standarda, koji su sigurno jedni od najkvalitetnijih u okruženju. Također, donošenje Zakona o naučno istraživačkom radu dodatni je iskorak i stimulans za razvoj naučne misli, a time i Univerziteta u Tuzli, dodao je premijer Vlade TK Bego Gutić.

Treba reći i da će zlatni studenti, ti mladi ljudi koji su fakultet završili u planiranom roku sa najvišim prosjekom, te postali studenti generacije, moći nastaviti školovanje na Univerzitetu u Tuzli bez novčane naknade. To im je kao nagradu za izuzetan uspjeh omogućio Univerzitet u Tuzli.

Danas je promovirano 27 doktora nauka, 25 redovnih profesora i 6 studenata generacije. Imena će biti naknadno objavljena.

Izvor/foto:Tuzlarije.net

LTK INFO