Svježe vijesti:

Učenice JU Mješovite srednje ekonomsko – hemijske škole Lukavac kod općinskog načelnika Edina Delić


Danas je općinski načelnik Edin Delić razgovarao sa Aminom Žigić, Nardinom Tokanović i Elmom Husejnović, učenicama JU Mješovite srednje ekonomsko – hemijske škole u Lukavcu, koje u okviru školskog predmeta „Demokratija“, rade na projektu koji je vezan za pristup maloljetnih osoba  kladionicama, smatrajući to velikim problemom u zajednici. Tom temom su se bavile mnoge nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, čija su istraživanja pokazala da je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji posjećuju kladionice, u porastu. Najveći problem, kako su istakle lukavačke srednjoškolke je taj, da se maloljetnicima ne traži nikakav dokumenat prilikom klađenja, čak u dvanaest od šesnaest kladionica koje se nalaze u Lukavcu. Tri kladionice su smještene u neposrednoj blizini lukavačkih srednjih škola i učenici često borave u njima, naročito u vrijeme odmora, ali nisu rijetki  slučajevi i kašnjenja na časove, pa i odsustva sa njih. Učenice su sprovele anketu u školi, koja je pokazala da učenici, pretežno muškog spola, vrlo često posjećuju kladionice i klade se. U želji da se to smanji, učenice su se odlučile obratiti nadležnim institucijama za pomoć.

Kada je u pitanju zakonom propisana udaljenost kladionica od obrazovnih institucija i ustanova, u narednom periodu će Služba za inpekcijske poslove obići sve kladionice na području općine Lukavac, kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

O pojavi da maloljetnici posjećuju kladionice, koja je postala trend, obavijestit će se i ostale nadležne institucije. Preporuke nevladinih organizacija koje su istraživale ovaj veliki društveni problem su, da je krajnje vrijeme da se pristupi njegovom rješavanju, prvenstveno od strane nadležnih institucija.LTK INFO