Svježe vijesti:

SVAKA DRUGA ŽENA U BIH BILA JE IZLOŽENA NEKOJ VRSTI NASILJA


Svaka druga žena u BiH tokom života, nakon navršene 15. godine, bila je barem jednom izložena fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom obliku nasilja, a izvršitelji nasilja najčešće su intimni partneri ili članovi obitelji, pokazala su istraživanja.
Crne statistike ukazuju da žene, kako u Europi tako i u Bosni i Hercegovini, nastavljaju trpjeti visok nivo nasilja.
Koordinatorica Udruženja ”Žena BiH” Amra Selimić kazala je u razgovoru za Fenu kako je u posljednje vrijeme povećan broj žena koje kontaktiraju Udruženje, što je još jedan jasan pokazatelj da sve veći broj njih želi izići iz začaranog kruga nasilja.
– Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama svijeta bez obzira na kulturu, rasu, vjersko, političko ili seksualno opredjeljenje, društveni nivo i spol – istakla je Selimić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.
Najčešći oblici nasilja su fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko, a događa se povremeno ili hronično.
– Počinitelji nasilja u većini slučajeva su muškarci, a kao najčešći uzroci nasilnog ponašanja u obitelji navode se alkohol, zlouporaba opojnih droga, siromaštvo, posljedice rata i psihološke bolesti – kazala je Selimić.
Dodala je kako žene ostaju u nasilnom odnosu i do deset godina prije nego nešto poduzmu. Šute i trpe zbog financija, djece, straha, srama, povezanosti s partnerom, ali i odsutnosti institucionalne podrške i institucija od kojih traži pomoć, teškog i diskriminacijskog postupaka prijavljivanja nasilja, dugog i traumatizirajućeg sudskog postupka.
Poruka Udruženja ”Žena BiH” svim ženama koje trpe je da nasilje nad njima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Nasilje u porodici nije privatan problem, istakla je Selimić, te dodala kako žene trebaju i moraju izaći iz nasilne zajednice.
Dodala je kako postoje ustanove i institucije koje pomažu, ali žene koje trpe nasilje trebaju napraviti prvi korak.
– Žene koje traže pomoć najčešće se obraćaju pozivom na besplatni SOS telefon 1265, ali često dolaze i na preporuku Centra za socijalni rad ili policije – kazala je koordinatorica Udruženja “Žena BiH”.
Na području Bosne i Hercegovine djeluje devet ‘sigurnih kuća’ sa 173 raspoloživih mjesta, a od tog broja na području Federacije BiH je njih šest sa 131 raspoloživim mjestom za smještaj žrtava nasilja u porodici, prenosi Federalna novinska agencija.

Izvor/foto:RTV Slon
LTK INFO