Svježe vijesti:

Širenje SDP-a na teritoriju cijele BiH: Hrabar potez deset mjeseci prije izbora


SDP BiH posljednjih dana izazvao je veliku pažnju javnosti aktivnostima na širenju partijske infrastrukture i u bh. entitetu Republika Srpska.Ova partija je u Banja Luci održala sjednicu Glavnog odbora, otvorila prostorije, primila 120 novih članova među kojima je najzvučnije ime bivši zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović.

GO je za potpredsjednika partije imenovao Draška Aćimovića, koji je nešto ranije napustio ambasadorsku poziciju u Briselu i priključio se SDP-u. Pored prijema novih članova u Banja Luci, SDP je u Prijedoru održao javnu tribinu u okviru izrade izbornog Plana 10.Iz SDP-a najavljuju kako je ovo samo početak širenja partije na sve dijelove zemlje, što za krajnji cilj ima, kako kažu u SDP-u, da postanu nakon izbora 2018. godine najozbiljnija politička partija u zemlji bez koje se neće moći formirati vlast ni na jednom nivou, pa ni u entitetu RS.

SDP BiH obilježila je također prije nekoliko mjeseci u Banja Luci 108 godina od pokretanja rada organizacije u Bosni i Hercegovini.Iz SDP-a su organizovanjem proslave 108. rođendana u Banja Luci odlučili pokazati kritičarima koji SDP predstavljaju kao isključivo bošnjačku partiju da nisu upravu. Šetnja nekoliko stotina socijaldemokrata iz cijele BiH ulicama Banja Luke i polaganje cvijeća na spomenik antifašistima na Trgu palih boraca proteklo je bez ijednog incidenta čak i bez nekog posebnog obezbjeđenja.

Sve je to pokazatelj da su ljudi u ovoj zemlji već odavno zasićeni podjela u društvu i da je moguće stvarati društvo u kojem će biti jedino bitno kakav je ko čovjek, a ne kako se ko zove i kojoj naciji ili vjeri pripada.Uz sve probleme s kojima se suočila u proteklom periodu i činjenicu da je izborna baza ove partije u prošlosti bila uglavnom u onom dijelu BiH gdje živi većinsko bošnjačko stanovništvo, SDP predstavlja najjaču multietničku stranku u BiH, dok druge stranke još uvijek najviše političkih poena skupljaju predstavljajući se ekskluzivnim zaštitnicima „svojih“ naroda.

Prema tome, konačna izgradnja partijske infrastrukture na cijelom prostoru BiH može samo da raduje sve ljude koji još uvijek nisu izgubili svaku nadu da ova zemlja može opstati kao cijelina u kojoj će jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, živjeti građani kojima mržnja prema ljudima druge nacije ili vjere nije jedina hrana za preživljavanje.

(Izvor/foto:TIP/Nap/Autor: H.Ljevo)

LTK INFO