Svježe vijesti:

Premjer Bego Gutić progovorio o mogućnosti da budžet ne bude usvojen: Ima li ‘ruku’ u Skupštini TK za povećanje budžetskih plaća?


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog budžeta za narednu godinu, a premijer i ministar finansija izrazili su nadu da će parlamentarna većina dići ruke za ovakav prijedlog. Kantonalni budžet iznosi 384 miliona KM, a ubjedljivo najveći iznos izdvojen je za plaće zaposlenih i to 215 miliona maraka.

Vezani članak: Vlada TK: Utvrđen prijedlog Budžeta TK za 2018.; Budžet u značajnijoj mjeri ima izraženu i socijalnu i razvojnu komponentu

Premjer Bego Gutić otvoreno je progovorio o mogućnosti da budžet ne bude usvojen, s obzirom na određena neslaganja unutar vladajuće koalicije, koja se prije svega odnose na pojedince u njegovoj SDA.- Konsultacije su obavljene sa svim klubovima zastupnika, čak i onima iz opozicije. Oko 90 posto prijedloga je uvaženo i ukoliko budu dosljedni, i neki članovi opozicije trebali bi glasati za budžet. Niko se ne treba poigravati sa sudbinama 9.600 budžetskih korisnika koji od 1. januara očekuju povećanje plaća. Volio bih da vidim koji će zastupnici imati hrabrosti da dignu ruke protiv ovog povećanja – rekao je premijer Gutić.

Ipak, Gutić je istakao da postoji i mogućnost neusvajanja te da će odluka o privremenom finansiranju biti pripremljena na nivou izvršenja budžeta TK za prva tri mjeseca 2017. godine.Nakon dogovora sa sindikatima u budžet TK za narednu godinu ugrađeno je povećanje plaća za budžetske korisnike u iznosi od 6,5 posto. Osnovica za obračun plaće povećana je na 404 marke, a izdvajanje za plaće u budžetu za 2018. godinu bit će veće za 11,6 miliona maraka.- Budžet iznosi 384,6 miliona, a rashodi i izdaci manji su za oko 100 hiljada maraka. Ukupno povećanje rashoda iznosi 26,4 miliona maraka, a najveći dio ide na povećanje osnovice plaća – pojasnio je ministar finansija TK Jakub Suljkanović.

Kada su u pitanju povećanja, za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji ove godine je planirano 3,8 miliona KM, što je za oko 500.000 KM više nego što je to bio slučaj prošle godine. Za podršku lokalnim zajednicama kroz namjenska sredstva od ekoloških i vodnih naknada osigurana su dodatna oko 3 miliona KM, a ono što je novost, za razliku od proteklih godina jeste i posebna pozicija u budžetu za podršku projektima lokalnih zajednica u iznosu od jedan milion KM. Za program kapitalnih ulaganja ove godine je predviđeno 3 miliona KM, a što će najvećim dijelom biti usmjereno u obrazovne i pravosudne institucije u TK.

(Izvor:TIPFaktor.ba/Autor: J.B.)

LTK INFO