Svježe vijesti:

Predstavnice Švicarskog Crvenog križa kod općinskog načelnika: Uspješna saradnja se nastavlja


Danas su Općinu Lukavac posjetile predstavnice Švicarskog Crvenog križa, čiji se program Aktivno starenje, uspješno  implementira u Općini Lukavac već nekoliko godina. Inače, ova organizacija djeluje na području Bosne i Hercegovine preko dvadeset godina, a u Lukavcu su, prema riječima Amele Fočić koordinatora programa Aktivno starenje, putem različitih projektnih aktivnosti, naročito praćenja procesa povratka, prisutni od 1996.g. Trenutno su dva programa koje Švicarski crveni križ implementira u Lukavcu i to programe Pomoć i njega u kući, kroz Centar za kućnu njegu i Aktivno starenje, koji se na području Općine Lukavac, implementira u sedam mjesnih zajednica i to Šikulje, Gnojnica, Prokosovići, Turija, Krtova I, Lukavac grad i Babice.

Sastanak je bio prilika da se prezentiraju nove programske aktivnosti ove organizacije, kao i nastavak onih koje već jako dobro egzistiraju, tako što će se još dvije MZ sa područja Općine Lukavac uključiti u Program aktivnog starenja. Načelnik Delić je prilikom današnjeg sastanka upoznat i sa planovima za 2017.g. kada je riječ o ovom Programu i formiranju Mreže aktivnog starenja, te pokretanju novog programa pod nazivom „Age friendly“ koji će se implementirati u narednoj godini.

Prema mišljenju načelnika Delića, ovakvi program su pomoć i lokalnim vlastima, jer bi one, kako je kazao i trebale preuzeti brigu o osobama treće životne dobi, kako bi im se život učinio lakšim i ugodnijim-


LTK INFO / Općina Lukavac