Svježe vijesti:

POTPISANI UGOVORI: Više od 400.000 KM za projekte iz kulture i sporta u TK


-Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona danas je, kao i krajem svake godine organiziralo potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za sufinansiranje manifestacija iz oblasti kulture i sporta na području Tuzlanskog kantona. Za ove namjene osigurano je više od 400 hiljada KM.

-U ovoj kalenderskoj godini grantove za sufinansiranje u oblasti kulture  u iznosu od po tri hiljade KM, dobila je 21 manifestacija od značaja za Tuzlanski kanton.

– To su manifestacije iz oblasti kulture koje afirmišu kulturno stvaralaštvo, doprinose očuvanju kulturno – historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona, manifestacije kojim se ostvaruje međunarodna saradnja, ali i obilježavaju značajne godišnjice ustanova kulture, istakla je Eldina Ćustović – viša stručna saradnica za kulturu i informisanje u MONKS TK.

-Ovim sredstvima podržani su najkvalitetniji projekti kandidarani iz svih lokalnih zajednica godinama prepoznati i kod stvaralaca ali i kod publike kao važan iskorak u društvenoj nadogradnji. Jedan od njih je i poetska večer posvećena stvaralaštvu bosanskohercegovačkih pisaca već odavno uvršetnih i u obavezne školske lektire.

– JU Javna biblioetaka Lukavac već 26 godina u kontinuitetu organizuje Memorijal ”Avdo Mujkić” u znak sjećanja na život i djelo uvaženog lukavačkog pjesnika Avdu Mujkića. Inače, njegova djela su uvrštena u program lektira za osnovne škole, što je dakle prepoznato i u obrazovnom sistemu, rekla je Nihada Fajić – direktorica JU Javna biblioteka Lukavac.

-Pored manifestacija iz oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva Vlada Tuzlanskog kantona je dodijelila i značajna sredstva sportskim klubovima, organizacijama, odnosno korisnicima sredstava za ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti sporta i tjelesne kulture za 2017. godinu.

– Za 152 programa projekta iz budžeta Tuzlanskog kantona planiran je iznos od 362 808 KM. Potpisivanju današnjih ugovora prethodio je Javni poziv na koji su pristigle 174 aplikacije od kojih je komisija koja je izvršila vrednovanje, ocjene i odabir projekata izdvojila 152, kazao nam je Jasmin Bajrić – viši stručni saradnik za opšte i pravne poslove MONKS TK.

-Za vrhunski i kolektivni sport izdvojen je iznos od preko 200 hiljada KM, odnosno 58, 22 posto, za sport osoba sa invaliditetom 47 hiljada KM ili 13,22 posto, a za sportske manifestacije oko 100 hiljada KM ili 28,56 posto.

– Sredstva su nažalost nedostatna, ali ipak su značajna za podršku u organizaciji masovnih manifestacija, odnosno takmičenja koja okupljaju veliki broj učesnika – djece i omladine. Za vrhunski sport sredstva su nedostatna u još većoj mjeri, ali svakako upućujem riječi zahvalnosti ministarstvu za podršku koju daju sportskim klubovima, stav je Nermina Džanića – sekretara Sportskog saveza Općine Srebrenik

-Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će i u 2018. godini nastojati povećati iznos sredstava za ove namjene, ali će i unaprijediti oblast kulture i sporta koje bi uskoro trebali imati i zasebno ministarstvo.

Izvor/foto:RTV Slon

LTK INFO