Svježe vijesti:

O GLASANJU UMRLIH LICA NA IZBORIMA: LAPSUS NE MIJENJA SUŠTINU PROBLEMA


Tokom sinošnjeg gostovnja u direktnoj emisiji na RTV PINK, a nakon napornog dana i duge vožnje, na neočekivano pitanje o brisanju umrlih osoba sa biračkih spiskova potkrao mi se lapsus, pa sam umjesto “oko 700” rekao “oko 7000”, zaokružujući broj osoba koje smo brisali sa naših biračkih spiskova.
Brisanje i čišćenje spiskova trajalo je nekoliko mjeseci, a u prilogu, odnosno na linku, može se pročitati jedna od informacija objavljenih tih dana.
Tačno je da smo pronašli 673 umrle osobe, a skalirano na broj građana u Federaciji i BiH u cjelini izvedene su pretpostavke da bi to moglo biti i oko 70.000 ljudi.
Pljušte od jutros zahtjevi za demant, komentariše se ovaj lapsus po kuloarima. Da olakšam kritičarima evo kazat ću da sam pogriješio ne očekujući pitanje na ovu temu. Međutim mislim da to uopšte ne mijenja suštinu problema - jedan, deset ili sto umrlih lica ne smiju biti na biračkim spiskovima. U Lukavcu je taj problem riješen, a oni koji su doveli do toga da na spisku bude 673 lica slabu utjehu mogu tražiti u mom lapsusu.
S obzirom koliko radim i komuniciram čudo je da lapsusa nije bilo i do sada. Bit će ih i ubuduće sigurno. Ja nisam nikakav supermen, već čovjek od krvi i mesa sa svim svojim manama i vrlinama.
Oni koji bi se trebali izvinuti (i odgovarati) zbog ovih 673 lica smatraju veći problem u mom lapsusu...
Nemam se kome izvinjavati, osim možda građanima koji pažljivo prate i upoređuju brojeve, pa je izjava mogla zvučati malo čudno. Onim koji su doveli do ovoga svakako se nemam namjeru izvinjavati....

Dr.Edin Delić načelnik Općine Lukavac

LTK INFO

Pročitajte tekest objavljen 17.10.2017. godine

LUKAVAC - Preko 70.000 umrlih osoba u Federaciji BiH bi moglo ponovo na izbore 2018. godine (ali ne u Lukavcu!)

EDIN DELIC, NACELNIK OPSTINE LUKAVAC·17. LISTOPADA 2017
 U Lukavcu umrla lica više neće moći na izbore niti na refendum o opozivu

Jedan od uigranih mehanizama izbornog inženjeringa je i zadržavanje umrlih lica na biračkim spiskovima, te manipulisanje glasačkim listićima koja se rade za umrla lica.
U Općini Lukavac je završila sa radom Komisija za utvrđivanje ažurnosti izvoda iz Centralnog biračkog spiska koja je radila nekoliko mjeseci kako bi ustanovila koja umrla lica se vode i dalje na biračkim spiskovima.
Od umrlih 5139 lica od 2004. godine do danas, Komisija je do sad utvrdila da se 672 lica ili 13% od umrlih još uvijek vode kao živi sa pravom glasa. Sačinjen je spisak, kompletirana dokumentacija i dostavljena nadležnim službama u CIPS-u. Pratit ćemo dalje postupak brisanja iz evidencije.
Ovaj broj “suvišnih listića” itekako može uticati na izborni proces. Najmanje dvije trećine izabranih zvaničnika dijeli manja razlika direktno osvojenih glasova od izbora ili neizbora.  Analogno se može zaključiti da bi u ovom odnosu na području Federacije BiH na biračkim spiskovima moglo biti i preko 70.000 umrlih sa pravom glasa. Da bi se ovo riješilo nužno je formirati komisiju, uzeti izvode iz matičnih knjiga umrlih i biračke spiskove, te provjeriti za svako umrlo lice.
Treba imati u vidu da je o baveza resorne službe koja upisuje umrla lica u matične knjige umrlih da proslijedi informacije kako bi se izvršilo ažuriranje, a da je služba CIPS nadležna da spiskove održava ažurnim. U Lukavcu je uspostavljen sistem po kome će se ubuduće tačno moći utvrditi eventualni propusti u brisanju umrlih lica sa biračkih spiskova.
Naredne godine su izbori, te pozivam javnost, medije i odgovorne u općinama da što prije urade istu stvar i daju doprinos vjerodostojnosti izbora, zaštiti volje građana i vladavini prava u našem društvu.

LTK - INFO