Svježe vijesti:

LUKAVAC - KUPOVINA NOVOG SANITETSKOG VOZILA POPUT "ĐEKNE"


Edin Delić - načelnik Općine Lukavac
Kupovina novog sanitetskog vozila poput "Đekne" ili zašto Protokol koji predviđa sedam puta više novaca podrške Domu zdravlja nije potpisan?

PROTOKOL KOJI ČEKA POTPIS

U toku mandata legalne Uprave Doma zdravlja u Lukavcu i direktorice (bivše) Dajane Čolić poduzeli smo mjere kako bi se poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga.

Proveli smo postupak za nabaku novog savremenog sanitetskog vozila, za šta su osigurana sredstva u Budžetu.

Nakon nezakonite smjene Upravnog odbora Doma zdravlja nova Uprava je u više navrata delegirala problem nabavke sanitetskog vozila prema Općinskom vijeću bez pokušaja da se stupi u vezu sa organima Općine. Uzaludno dopisivanje sa Vijećem nije rezultiralo ničim jer nabavku provodi Općina iz tekućeg (proglašenog) Budžeta. Zašto su se obraćali Opčćinskom vijeću i izgubili pola godine oko svršene stvari nije jasno.
Jutros sam se konačno sastao, na zahtjev Uprave Doma zdravlja, sa v.d. direktorom gospodinom Mirsadom Jarakovićem i njegovom zamjenicom. Istakli su i potrebe za još nekim nabavkama - konkretno spirometre, RTG aparate i hematološki aparat.
Prihvatio sam i ovo "proširenje zahtjeva", uz dodatni zahtjev da se okonča i postupak nabavke klima uređaja za čekaonice i pacijente.

Kada se sve stavke saberu, sa već realiziranih 10.000 KM prema Domu zdravlja, suma sredstava prelazi 70.000 KM na godišnjem nivou.
Tokom sastanka prisutnim je predočeno da je Općina Lukavac u 2016. godini doznačila Domu zdravlja samo 11.000 KM, a što je oko sedam puta manje od iznosa koji je dogovoren da se realizira ODMAH kada Dom zdravlja okonča svoj dio posla.
U toku dana pripremljen je Protokol kojim su definisane dogovorene obaveze i onda dolazi do veoma zanimljvog raspleta - niko iz Doma zdravlja ne dolazi da poptiše Protokol koji bi značio realizaciju sredstava odmah po potpisu.

U prilogu vidimo Protokol koji čega nekoga iz Doma zdravlja da potpiše. Teško je shvatiti da u ovom dokumentu ima nešto sporno.

Ne želeći špekulisati zbog čega smo došli u ovu situaciju želim obavijestiti javnost da samo nedostaje potpis gospodina Jarakovića i da se odmah pristupi realizaciji.
Treba imati u vidu da će Općina vrlo pažljivo pratiti utrošak ovih sredstava, te da je ovaj vid transparentnosti nužan prema svim korisnicima budžetskih sredstava.
Onog momenta kad dobijemo potpis na protokol i zahtjev iz Doma zdravlja sa predračunom ili računom pristupit ćemo realizaciji.
To bi značilo da građani Lukavca po prvi put od rata na ovamo dobiju potpuno novo i najmodernije sanitetsko vozilo.Edin Delić - načelnik Općine Lukavac
Napomena: Izvinjavamo se zbog prenesene štamparske greške koja se potkrala, napominjemo da smo tekst prenijeli doslovno bez izmjena.
LTK INFO