Svježe vijesti:

KORITO SPREČE NE MOŽE PRIMITI ISPUST BRANE JEZERA MODRAC - POPLAVLJENO 50 HEKTARA ZEMLJIŠTA

Izvor/Foto : RTV Slon

Na području općine Gračanica poplavljeno je više od 50 hektara poljoprivrednog zemljišta usljed kišnih padavina i otopljavanja snježnog pokrivača. Problem je ovo koji Gračanicu i gračaničke poljoprivrednike pogađa svake godine, a krivca u općinskoj Službi civilne zaštite vide isključivo u društvu Spreča, koje upravlja slivom ove rijeke.

– Ovo je već klasična priča. Sa hidroakumulacije Modrac puštene su prevelike količine vode i to korito rijeke Spreče ne može primiti, tako da sva ta voda završi na poljoprivrednom zemljištu, kazao nam je Mustafa Bajić, šef ove službe, piše Oslobođenje.

Ispust kroz temeljne otvore modračke brane jučer je iznosio 67 metara kubnih vode, što u ovom trenutku korito rijeke ne može prihvatiti. Iz Općine Gračanica apeluju na vodoprivredno društvo Spreča da vodu iz hidroakumulacije ispuštaju ranije, kako bi mogla primiti kišnicu i vodu od otapanja snijega.

Vodostaj na brani akumulacije jezera Modrac danas u 12:00 sati iznosio je 199,73 metara nadmorske visine i blizu je tačke preliva. Količina kontrolisanog ispuštanja vode iz akumulacije iznosi 58,20 m3/h.

Podsjećamo da je u toku jučerašnjeg dana vodostaj na brani jezera Modrac 16.12.2017.god. u 6:00 sati iznosio je 199,57, a ispust vode iznosio 67. 20 m3/h. te možemo uočiti da  je nivo jezera Modrac u porastu zbog smanjenja kontroliranog ispusta.

LTK INFO