Svježe vijesti:

ZDRAVSTVENE MARKICE POSVAĐALE PARTNERE U TK: Političko prebacivanje odgovornosti sa SDA na SBB i obrnuto


Iako je Vlada Tuzlanskog kantona prije dvije godine usvojila dokument Zavoda za zdravstveno osiguranje TK-a u kojem je predviđeno poskupljenje markica za pet maraka, do njega neće doći. Ovo je ponovo odlučila Vlada, podržavajući mišljenje ZZO, u kojem je navedeno da cijene markica trebaju ostati iste.

Umjesto poskupljenja, moguća su dva rješenja koja će važiti u 2018. Kako je kazao ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić, prvi model je zadržavanje stare prakse, odnosno markice koje će koštati 20 KM morat će plaćati svi osim djece koja u ovom trenutku nemaju riješeno zdravstveno osiguranje.- Drugi model predviđa da plaćanja premije budu oslobođena sva djeca do 18 godina, a da premiju od 20 KM plaćaju sve ostale kategorije, istakao je Hadžiefendić.

Prvobitna odluka Vlade da podrži poskupljenje markica izazvala je buru javnosti, čak i unutar vladajuće koalicije, od kada je počelo i političko prebacivanje odgovornosti sa SDA na SBB i obrnuto.O cijeni zdravstvenih markica i o tome koje su ih kategorije obavezne kupovati, bit će raspravljano i na današnjoj sjednici Skupštine s obzirom na to da su klubovi SBB-a i SDP-a najavili inicijative u kojima će tražiti da se kupovine markica oslobode one kategorije koje je Parlament FBiH oslobodio još 2010. godine. Podsjećamo, ovdje je riječ o djeci do 15 godina, učenicima i studentima do 26 godina, penzionerima sa minimalnom penzijom, nezaposlenima i drugim ugroženim kategorijama.U posljednjih osam godina, otkako je PFBiH dao tumačenje da ove kategorije ne trebaju kupovati markice, u TK-u je upravo od ovih kategorija naplaćeno čak 40 miliona KM.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)
LTK INFO