Svježe vijesti:

MEVLIHA DE LOS SANTOS - IMA LI KRAJA TVOJOJ HUMANOSTI I DOBROTI


Dok svi pričamo, zahvaljujemo se i veličamo njeno dobro djelo učinjeno prema lukavačkom mladom Kung Fu Whu Shu "Shao Lin" Lukavac klubu, samo je nas nekolicina znala, da ova humana kraljica gazi dalje, i kao neko koga je sam daragi Allah dž.š. poslao, usrećuje druga rastužena lica.

Ova tužna priča traje već dugo, dugo vremena od kako živi i naša mala Sanela, sada već poodrasla prelijepa tinejdžerica. Ovakve priče obično počinju onim tužnim dijelovima, o Sanelinoj vrlo teškoj bolesti, o epilepsiji koju ima od malena. Ali ja želim da prvo ispričam one dijelove, koji nisu tako crni. Dijelove koji pokazuju ljudsku dobrotu te veličinu nečijeg srca i duše.

I sam¨ sam nekako postao dio ove priče, iako Sanelu poznajem od njenog rođenja, a njene roditelje puno duže, dio ove priče sam postao zbog mog poznanstva, sa mojom prijateljicom. Eh ovo "PRIJATELJICOM" moram napisati velikim slovima, jer osjećam potrebu da ustanem kada pominjem njeno ime, jer se radi o ženi izuzetno velikog srca, čiste duše, čija humana djela nadmašaju okvire realnog. Mevilha De Los Santos. Mnogi je već poznaju, ali evo, radi se o Sarajci, rodom iz Modriče, koja je trenutno nastanjena i radi u Njemačkoj, ali je kupila kuću u Poljicu, tako da je sada, mi prijatelji zovemo svojom. Kroz vrijeme stalno čujem o njenim humanitarnim potezima, o kojima sam već pisao.

Neki dan mi poslala poruku iz Njemačke: Šta ima drug, šta se radi, mogu li te zamolit za uslugu, čula sam za djevojčicu u vašem komšiluku koja je jako bolesna, razgovarala sam sa njenom sestrom i rekla mi je da doktori nemaju neko rješenje, ali da u Novom Sadu postoji ljekar, koji joj možda može pomoći, ali nemaju sredstava kako bi otišli na četverodnevnu terapiju u tu zdravstvenu ustanovu.
Možeš li otići do njih, i raspitati, sta im treba, kako da to izvedemo i koliko im treba da odu na terapiju, a ja ću pokušati pribaviti lijekove.

Naravno odgovorio sam i već sutradan sam posjetio porodicu Aljukić. Pored detalja o samoj bolesti, te detalja telefonskog razgovora sa doktorom iz Novog Sada uvaženim Dr Tasićem (Centar za tradicionalnu i komplementarnu medicinu), saznao sam i da mjesečna terapija lijekova, koju Sanela konzumira košta nešto oko 500.00 KM, a još veći problem stvara to što se lijekovi ne mogu nabaviti u BiH.

Međutim i pored terapije, bolest se širi i uzima sve više maha. Kako doktori i savremena medicina ne nude riješenje, porodica Aljukić je morala posegnuti za traženjem rješenja van naših zdravstvenih institucija. I tako su došli do kontakta Dr Tasić. Međutim sama terapija zatim odlazak i četverodnevni boravak košta, te porodica Aljukić, pored ostalih troškova, nije u mogućnosti u skorije vrijeme ovu terapiju priuštiti.

Naravno, ko drugi do Mevliha De Los Santos, uključuje se u ovu priču. Mada ne volim pominjati iznose, poslala mi je 1 000 Eura i zamolila da odnesem ovoj porodici i našoj prelijepoj Saneli, kako bi otišli u Novi Sad. Želim napomenuti kako Mevliha nije neka bogatunka, kojoj je neko ostavio imetak, pa i kapom i šakom dijeli. Vjerovali ili ne, ovo sve što radi, radi od svoje plate, odvaja od vlastitih usta kako bi pomogla drugima. Malo je ovakvih ljudi uopće, ali se iskreno nadam kako ćemo vođeni njenim primjerom postati i mi bolji ljudi.

Iako se ovo sve odigralo još prije petnestak dana, ovo pišem danas, jer vam želim prenijeti da je naša Sanela sa svojom porodicom, jutros stigla u Novi Sad. Iskreno se nadam kako će terapija uspjeti i poboljšati Sanelino zdravstveno stanje. A tebi drugarice, prijateljice, božice Mevliha po ko zna koji put od srca hvala na svakoj gesti koju si učinila i koju činiš za sve nas, jer toplina tvojih dijela i priča o tebi nas sve duboko dotakne i nadahne.
"HVALA TI"
Admir Memić (Malo je čudno postavljati vlastite fotografije, ali kada postanete dijelom neke priče, jednostavno morate)

LTK INFO