Svježe vijesti:

LUKAVAC - Proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu: Održan sastanak sa stanarima Školske ulice


Danas je općinski načelnik Edin Delić sa saradnicima, održao sastanak sa stanarima četiri zgrade u Školskoj ulici u Lukavcu, u kojoj će se raditi proširenje vrelovodne mreže. Naime, načelnik je 21. novembra potpisao Ugovor sa ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasanom Fehratovićem, za projekat toplifikacije kojeg sufinansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice iz Programa raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva za 2017.g.u iznosu od 127.650,00 KM, dok će Općina Lukavac osigurati adekvatni nadzor nad izvođenjem ugovorenog projekta i omogućiti aktivno praćenje njegove implementacije.

Predstavnici stanara iz Školske i JP „Rad“ Lukavac, danas su bili prisutni na sastanku, na kojem je razgovarano i o daljim koracima koji će se poduzeti.

Načelnik Delić je istakao ekološku komponentu ovog projekta: „Mi smo već najavljivali da će nam Školska ulica u pogledu toplifikacije biti jedan od ciljeva, sad smo intenzivirali aktivnosti, nakon potpisivanja ugovora, trenutno je u pripremi tenderska dokumentacija. Nama je cilj da do kraja grejne sezone to i krene. Ovo je ekološki veoma značajan pojekat, jer su jedan od uzroka zagađenja individulna ložišta. Veliki je broj zgrada koje još nisu obuhvaćeno sistemom, ali je nužno izvršiti analizu gdje nije racionalno to učiniti“.

Kada je riječ o priključenju individualnih stambenih objekata na vrelovodnu mrežu, načelnik Delić je istakao važnost izlolacije objekata prije priključenja na sistem centralnog grijanja.Također je naglasio da su zahtjevi od strane vlasnika individualnih stambenih objekata upućivani, ali da po njegovom mišljenju, to ne može biti održivo.

„Objekat koji nema stiropornu izolaciju, koji nema dobra stakla, podove i krovove kvalitetno izolovane, nije racionalno da se priključi na centralno grijanje, jer se u takvim objektima energija rasipa. Objekat koji nije dobro izlovan, „vuče“ 2-2,5 x više energije“, tvrdi načelnik Delić.

Jozo Tunjić, savjetnik općinskog načelnika, istakao je da je cilj današnjeg sastanka, da se iskoordiniraju aktivnosti koje predstoje do okončanja projekta. Tunjić je naglasio da jedna zgrada predstavlja energetsku cjelinu i funkcionira kao takva. Predstavnici stanara u Školskoj ulici, će u narednom periodu trebati potpisati pojedinačne izjave za davanje saglasnost za korištenje prostora, gdje su smještene podstanice. Na sastanku je istaknuta  važnost aktivnosti stanara oko postavljanja kućnih instalacija, tj. njihovo okončanje do roka, do kojeg će odabrani izvođač završiti sa radovima na vrelovodu. Tada će se pristupiti ispitivanju kompletnih instalacija i izvršiti puštanje sistema u rad.

Izrada urbanističke saglasnosti i tenderske dokumentacije su u toku. Rok za izvođenje radova prema ugovoru iznosi 150 dana.

Općina Lukavac
LTK INFO