Svježe vijesti:

KO SDP Tuzla traži smjenu: Ministar MUP-a TK Topčagić je u sukobu interesa


Klub poslanika SDP u Skupštini Tuzlanskog kantona u srijedu će od ovog zakonodavnog tijela tražiti da usvoji zaključak u kojem će od Vlade i premijera TK Bege Gutića zahtijevati smjenu ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića. Povod za ovu smjenu je, kako su kazali na jučerašnjoj press konferenciji SDP-a, očiti sukob interesa u kojem se ministra nalazi.

– Sukob interesa je evidentan. Građevinska firma Džena iz Gradačca, čiji je vlasnik ministrov brat, angažovana je na nekoliko projekata obnove škola u Gradačcu, kao i na izgradnji putničkog terminala tuzlanskog aerodroma. Sve ovo je potvrdio i premijer TK u dopisu centrali SDA, u kojem je kazao kako ministar lobira za ove stvari, kazao je predsjednik Kluba poslanika SDP-a Dževad Hadžić.

-Drugi povod za smjenu SDP također crpi iz dopisa premijera Gutića, ali iz višemjesečnih insistiranja kroz Skupštinu TK da se ispita zapošljavanje više od 200 osoba u MUP-u za vrijeme Topčagićevog mandata.- Imamo nezabilježen broj žalbi na zapošljavanje u MUP-u, a i sam ministar je potvrdio da su dva člana Nezavisnog odbora u MUP zaposlila svoju djecu. O tome je govorio i premijer TK u pismu centrali, u kojem navodi da su Topčagić i Kukić (Mirsad Kukić, predsjednik KO SDA, op.a.) u MUP zaposlili oko 200 ljudi, dodao je Hadžić.

-U prilog ministru i njegovom radu ne ide ni činjenica da još uvijek nije razdvojena Uprava policije od MUP-a, što je, kako kažu u SDP-u, osnova za uspostavljanje političke moći nad policijom.Ministar Topčagić se nije javljao na telefon i nismo mogli dobiti njegov komentar, ali je na ovu teme već govorio, te je kazao kako je ovaj potez osveta SDP-a zbog istrage koju policija vodi protiv općinske vlasti u Gradačcu, koju drži SDP.

– Odjel za privredni kriminal MUP-a TK je pronašao niz nepravilnosti u slučaju kupovine zemljišta od privatnih lica. Zemljište je općina kupila za 155 hiljada KM, a stvarna vrijednost mu je bila tek oko 10 hiljada KM. Tako da moju smjenu ne traži kantonalni SDP, nego SDP-ovci iz Gradačca, koju su uključeni u kriminal, kazao je Topčagić.

-Za inicijativu, da bi otišla prema Vladi TK, potrebno je 17 glasova, a SDP, čak i sa svim glasovima iz opozicije ima samo devet. SDP je mogao pokrenuti i direktnu smjenu ministra kroz Skupštinu TK, za što bi im trebalo tek 12 glasova, međutim, odlučili su testirati volju Skupštine i Vlade TK, kao i pokazati da li je SDA voljna obračunati se sa kriminalom u vlastitim redovima i da li premijer Gutić ima ili nema podršku većine iz SDA.


LTK INFO