Svježe vijesti:

JU OŠ "LUKAVAC GRAD" - POSJET AMBASADORA R.TURSKE, PREMIJERA GUTIĆA I TIKA-e


Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini gospodin Haldun Koč tokom jučerašnje posjete Tuzlanskom kantonu prisustvovao je nizu sastanaka sa predstavnicima kantonalne vlasti, a zatim je posjetio i Osnovnu školu ˝Lukavac Grad˝ u Lukavcu, čiji su dijelovi objekta obnovljeni finansijskim sredstvima TIKA-e i Vlade Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).
Ovom prilikom je upriličen izuzetno bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program u izvedbi učenika JU OŠ "Lukavac Grad". Na samom početku otpjevana je himna Republike Turske, na turskom jeziku, a zatim je u izvedbi duvačkog orkestra odsvirana i himna Bosne i Hercegovine.
Pjevale su se i svirale sevdalinke, ali i recitovale i pjevale pjesme na turskom jeziku, što je goste iz Turske vidno raznježilo, podsjećajući ih na njihovu domovinu.
Nakon kulturno zabavnog programa prisutnima se obratila direktorica škole Dr.sc.Alma Avdić, koja se zahvalila gostima iz Turske kao i svim zvanicama, ljudima koji su na neeki način dali svoj doprinos projektima koji su provedeni u JU OŠ "Lukavac Grad".

Prisutnima su se takođe obratili predstavnici TIKA-e, predsjedavajući OV Lukavac gospodin Mehmed Suljić, Ambasador Republike Turske u BiH gospodin Haldun Koč, Premijer TK gospodin Bego Gutić i drugi. Izjave možete pročitati na dnu članka.

Po završetku programa, ambasadoru je uručeno priznanje ključ JU OŠ Lukavac Grad,


A zahvalnice za podršku i aktivnosti u realizaciji ovih projekata:

Premijer TK gospodin Bego Gutić


Zatim predstavnicima turskih organizacija:Projektantima Doc.Dr.sc.Mirzi Memiću diplomirani inžinjer građevinarstva i Samiru Softiću diplomirani inžinjer mašinstvaIstaknutim lukavačkim poduzetnicima Sabitu Omiću i Admiru Mosoroviću, Munibu Bajriću i drugima.Iznenadilo nas je neprisustvo načelnika Općine Lukavac Dr.sc.Edina Delića s obzirom da znamo kako prisustvuje svim važnim događajima vezanim za Lukavac. U telefonskom razgovoru pojasnio nam je da je u toku događanja i da bi se rado odazvao, ali kako na žalost nije dobio pozivnicu i da  "Nezvanom gostu...". Nadamo se kako je u pitanju samo propust a ne nešto drugo.

Osnovna škola ˝Lukavac Grad˝ jedna je od prvih u Tuzlanskom kantonu u kojoj je turski jezik uveden kao drugi strani jezik.

˝Turska će i u narednom periodu nastaviti na jasan i konkretan način da sprovodi i razvija ovu vrstu projekata i nadamo se da će se vrlo brzo vidjeti rezultati˝, poručio je Koč.

Djeca i omladina su, smatra Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH budućnost ove zemlje, a projekti obnove školskih objekata i ulaganje u obrazovanje neophodni su kako bi se pomoglo odgajanju boljih generacija.˝Dosta je projekata koje smo do sada uradili, od Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Srednje škole u Cazinu, nedavne pomoći Osnovnoj školi u Kiseljaku, a sada smo ovdje povodom završetka jednog lijepog projekta. Isto tako, u Tuzli imamo i aktivnosti na polju specijalnog obrazovanja, gdje ćemo u dvije specijalne škole pomoći u formiranju određenih radionica˝, izjavio je Alimci.

Osim što je ranije tokom dana prisustvovao ceremoniji inauguracije nove rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Grahić, ambasador Koč posjetio je i Ziraat banku u Tuzli, te razgovarao sa privrednicima, ali i sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

˝Teme o kojima smo razgovarali bile su one najvažnije, a to su privredne teme, o investicijama, o turskim investicijama u TK, o popravljanju poslovnog ambijenta i zaključili smo da najzdravije investicije koje BiH ima su upravo turske investicije Natron Hayat, Šiše džam Soda i Rudnik krečnjaka Vijenac˝, naveo je Gutić.

Nakon priredbe, obraćanja i dodjele zahvalnica učenicima OŠ "Lukavac Grad" dodijeljeni su prigodni pokloni, a za zvanice je pripremljena zakuska, na čijem meniju su bila i tradicionalna bosanska jela.

A.M.
LTK - INFO

LTK INFO