Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić tvrdi da do smjene Vlade neće doći: ‘Vrlo brzo ćemo imati sjednicu Kantonalnog odbora. Sigurno ćemo dobiti upute u kojem pravcu da djelujemo, kako će ko dalje funkcionisati, kome će se polagati računi’

Predstavnici klubova stranaka koje čine većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona održali su u četvrtak sastanak na kojem se raspravljalo o problemima u funkcionisanju kantonalne vlasti. Još nije zvanično podnesena incijativa za smjenu premijera Bege Gutića, mada se o tome sve više raspravlja na sastancima predstavnika koalicionih stranaka.


Sjednica Kolegija Skupštine je odražana danas, pa bi se već u ponedjeljak, nakon redovne sjednice, mogla očekivati vanredna tačka -izglasavanje nepovjerenja premijeru Gutiću.Zvanično, moguću smjenu premijera Bege Gutića najavila su četiri skupštinska zastupnika koja kontroliše Mirsad Kukić, predsjednik KO SDA Tuzla. Zbog toga je  održan sastanak stranaka koje čine većinu u Kantonalnoj skupštini, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o problemima u funkcionisanju kantonalne vlasti.

Predsjednik Skupštine Senad Alić tvrdi da do smjene Vlade, ipak, neće doći.”Vlada se, sigurno, neće smijeniti. Vrlo brzo ćemo imati sjednicu Kantonalnog odbora. Sigurno ćemo dobiti upute u kojem pravcu da djelujemo, kako će ko dalje funkcionisati, kome će se polagati računi”, kaže Alić za FTV.

Premijer, pak, tvrdi da će račune samo polagati građanima i Kantonalnoj skupštini, a ne i Mirsadu Kukiću, kojeg optužuje da je kreator pisma četiri zastupnika koji su već najavili premijerovu smjenu.”Pokušava se predsjednik Kukić amnestirati za lošu politiku koju vodi već tri godine prema višim nivoima vlasti. On pokazuje na ovaj način da se radi o privatizaciji stranke i privatizaciji poslanika”, kaže Gutić za FTV.

Sve bi moglo biti mnogo jasnije na narednoj sjednici Skupštine TK-a i Kantonalnog odbora SDA, kada će definitivno biti poznato da li će Kukićeva inicijativa za smjenu premijera Gutića imati većinsku podršku.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK INFO