Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Visa pod lupom Evropske komisijeEvropska komisija je u četvrtak poslala dodatnu izjavu o prigovorima na Visa Inc i Visa International, s naglaskom na međuregionalne naknade za transakcije potrošačkim debitnim karticama. Ovo je procesni korak u toku istrage izvršne vlasti EU u sklopu EU antomonopolskih pravila u kolektivnom uspostavljanju naknade koju trgovci naplaćuju od banke nositelja Visa kartice za svako Visa kartično plaćanje provedeno u njihovim trgovinama.

 Povećanje troškova uzrokovanih tim naknadama ne naplaćuje se direktno korisniku Visa kartice, već se rasprostire na sve potrošačke transakcije u različitim trgovinama. To bi potencijalno moglo dovesti do povećanja cijena potrošačkih dobara i usluga. Dodatna izjava o prigovorima slijedi jednu usvojenu u 2012. protiv Vise. U februaru 2014.

 Komisija je donijela odluku koja je imala pravno obavezujuće dejstvo za Visa Europe i zatvorila postupak protiv nje. Trenutna dopunska Izjava o prigovorima pokriva međuregioanlne naknade za razmjenu. Ove naknade naplaćuju se putem plaćanja karticama izdanim izvan Evropskog ekonomskog područja (EEA) za kupnju u EEA, najčešće od turista ili drugih putnika.

 Međuregionalne naknade predstavljaju važan dio ukupnih naknada u sistemu Visa, prenosi Akta.ba. Budući da Visa Inc. i Visa International nisu nudili angažman u 2014. godini, predmet protiv tih tvrtki je nastavljen. Dodatna Izjava o prigovorima koju je Komisija :
– Analiza se usre otočuje na aktivnosti koje nisu bile obuhvaćene obavezama Visa Europe za 2014.;

– Uključuje interregionalnu naknadu koja se primjenjuje na transakcije potrošačkim debitnim karticam (pored interregionalne naknade sa kreditnim karticama); i
– Uzima u obzir činjenicu da je u junu 2016.

 Visa Europe postala podružnica tvrtke Visa Inc. i prestala postojati kao zasebno preduzeće.

Izvor/Foto: tuzlanski.ba

LTK INFO