Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Sebiji Izetbegović smetaju privatne ordinacije, ali ne i ljekarne liječnika KCUS-a


SARAJEVO - Sa Kliničkog centra u Sarajevu za nešto više od godinu otišlo je ili je na to natjerano oko 40 vrsnih liječnika. Takav gubitak neće biti moguće nadoknaditi ni za narednih deset godina. Od ovih 40 liječnika desetak je profesora. Ni novi konkurs koji je KCUS raspisao za 50-ak specijalizacija neće moći umanjiti nanesenu štetu. No, direktoricu i menadžericu Sebiju Izetbegović ovakva situacija uopće ne zabrinjava, piše agencija Patria.

Stoga je nastavila sa “čišćenjem” ljekara, a posljednji u nizu je ugledni kirurg ortoped i svjetski stručnjak prof.dr. Ismet Gavrankapetanović. Početkom ove sedmice u javnost je dospjela informacija da je prof.dr. Gavrankapetanović smijenjen sa mjesta šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a. Opravdanje koje je KCUS uputio nakon salvi kritika javnosti, ali i brojnih kolega iz BiH, regije i Europe bilo je da je njemu istekao ugovor nakon 19 godina. Ko se imalo razumije u pravne stvari zna da produžetak ugovora predstavlja puku formalnost ukoliko i poslodavac i uposlenik imaju isti cilj i želju za nastavkom suradnje. Tako je moglo biti i u ovom slučaju. No, jasno je da je ovaj ugovor bio tek izgovor za smjenu dr. Gavrankapetanovića. Sa KCUS-a se nisu oglašavali o postojanju aneksa ugovora koji ističe u travnju 2018. godine.

No, ono što direktorica Izetbegović nije očekivala je podrška kolega doktoru Gavrankapetanoviću s Klinike koji su potpisali dokument u kojem se protive novom ustroju Klinike i načinu smjene dugogodišnjeg šefa. UO KCUS-a dobio je dokument na uvid sa 14 potpisa, a onda je počeo progon ljekara koji su se “usudili” staviti svoj potpis (čitaj: usprotiviti menadžerici Izetbegović). Podršku dr.

Gavrankapetanoviću dala je struka i to ostaje kao činjenica, a na menadžmentu je KCUS-a da objasni zašto su dovedeni u pitanje brojni projekti u kojima učestvuje i ova bolnica upravo zahvaljujući ovom stručnjaku.

Dok se u Beču, Zagrebu, Minhenu kolege ortopedi hvataju za glavu i apeli da se dr. Gavrankapetanović zadrži kao šef Klinike, menadžment KCUS-a radije se bavi istražnim radnjama i prijeti krivičnim prijavama zbog potpisa podrške.

Upravo su te prijetnje i pritisci urodili plodom pa su svoje potpise povukli doktori Đemil Omerović, Hadžan Konjo i Fuad Džanković.

I dok Izetbegović smetaju liječnici koji imaju privatne ordinacije, ne smetaju joj ljekari s privatnim apotekama.

Tako upravo dr. Omerović sa članovima porodice u vlasništvu je firme “VERDANT” koja se bavi unutrašnjom i vanjskom trgovinom, a koja je osnivači privatne apoteke Verdant. Prema informacijama koje ima Patria, Omerović je ucijenjen da će se obustaviti saradnja sa apotekom ukoliko ne povuče svoj potpis sa pisma podrška.

Doktor Jasmin Kapetanović, predsjednik UO KCUS-a također je u vlasništvu apoteke Dina zajedno sa svojom suprugom, dobrom prijateljicom direktorice Izetbegović. Upravo se u apoteke Dina sa KCUS-a šalju pacijenti po neophodni medicinski materijal i lijekove, a troškove refundiraju zdravstveni osiguravajući zavodi. Za takve rabote Izetbegović nikome ne polaže račune, kao ni za ugrožavanje zdravlja građana jer na KCUS-u ne mogu dobiti punu medicinsku pomoć.

Najteži onkološki pacijenti već ranije su digli svoj glas jer nisu mogli dobiti terapiju zbog kvara na aparatu. Već više od godine nema reagensa potrebnih za nalaze, nema osnovnog medicinskog materijala, rukavica, gaza…

Ukoliko se nastavi egzodus liječnika iz ove sarajevske bolnice, građani BiH imat će puno pravo podnijeti krivične prijave protiv mendžmenta KCUS-a i direktorice Sebije Izetbegović zbog ugrožavanja prava na liječenje i prava na život.

Izvor/Foto: dnevno.ba

L.T.K-INFO