Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Idete na more u Hrvatsku? Kada vidite cijene hrane koje vas tamo čekaju, dobro ćete razmislitiTuristi prije odlaska na more, osim peškira, kupaćih kostima, luftića, higijenskih potrepština i odjeće, u automobile pokušavaju ugurati i voće, povrće, čak i meso. Čine to zato jer si rijetko ko može priuštiti hranu po cijenama po kojima se ona prodaje na hrvatskoj obali tokom ljetne turističke sezone.

Cijene su, u najmanju ruku, vrtoglave.

‘Kolegica ima OPG u malom selu pokraj Osijeka i kako su išli automobilom, uspjeli su ponijeti paradajz, paprike, krastavaca, krompira, pa čak i raznog vrsta voća. Kako ljetujemo zajedno i mi smo se priključili i u Osijeku kupili dosta toga i, kako smo i pretpostavili, mnogo smo uštedjeli. Tačnije, da oni nisu ponijeli voće na Vir ne vjerujem da bismo ga ondje kupovali. Sablaznili smo se vidjevši da je kilogram grožđa 40 kuna (10,5 KM), a plave šljive prodaju se po 16 (4,5 KM). I cijena paradajza dvostruko je viša od one u Osijeku. Na Viru na štandu stoji 12 kuna (4 KM) za kilogram’, ispričala je 41-godišnja Osječanka za Glas Slavonije.

Pametnije je izbjegavati pijace

Cijene slične onima u Slavoniji pronašla je samo u trgovačkim lancima, kojih na Viru ima nekoliko pa nije prisiljena kupovati na tržnicama po visokim cijenama.

Ni voće u južnijem dijelu Dalmacije, naprimjer u Tučepima, nije jeftinije. Kilogram grožđa ili breskvi plaća se po 40 kuna (10,5 KM), a smokve još više – 50 kuna po kilogramu (13 KM).

Kilogram grožđa – 20 maraka

Kilogram marelica u Rovinju stoji također 50 kuna (12 KM). Taj je grad po cijeni voća još skuplji od ostalih – kilogram grožđa tamo košta čak 80 kuna (21 KM).

Kuglica sladoleda ponegdje košta četiri marke

Nisu samo voće i povrće drastično skuplji u turističkim destinacijama, situacija je slična i s ostalim namirnicama. Jedna od omiljenih ljetnih namirnica, sladoled, veoma je skupa. Kugla sladoleda u Rijeci stoji osam kuna (2 KM), no na Viru košta čak 12 (3 KM), a isto stoji i kuglica sladoleda u Opatiji.

Slično je i s cijenom sendviča koje su na obali gotovo dvostruko veće.

‘Kupila sam sinu sendvič, nešto poput preklopljene pizze i platila sam to 22 kune (7 KM). Mislim da ću do kraja ljetovanja kod kuće praviti sendviče. Barem je cijena salame i sira u trgovačkim centrima slična kao kod nas u Slavoniji’, kazala je Osječanka koja ove godine ljetuje u Kaštel Kambelovcu.


Čak je i cijena piva u trgovačkim lancima za dvije do tri kune veća od cijene na kopnu.

Najgore je na otocima

Najskuplje su cijene definitivno na otocima. Iako je jasno da zbog cijene transporta namirnice moraju biti nešto skuplje, neke su cijene doista nevjerovatne.

U Starom Gradu na Hvaru tokom jula posudica trešanja prodavala se za 50 kuna (13 KM). Kilogram mahuna na tržnici koštao je 25 kuna (oko 7 KM), a isto toliko je stajala plastična posudica jagoda, borovnica, malina i kupina.

Jedna domaća turistica ostala je u šoku kad je na Malom Lošinju pronašla rižu po cijeni od 12 maraka.

Izvor/foto:glasbosne.com/avaz

(LTK INFO)