Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Apsurdi u predmetu Azra Miletić? Prisluškivana nezakonito, postupala zakonito, pa osuđena; Miletić najavila krivične prijave


Ko god je bio u sudnici i čuo obrazloženje sutkinje Biljane Ćuković, nije mogao zaključiti ništa drugo osim da je presuda protiv Azre Miletić u najmanju ruku kontroverzna.

Ukratko, suspendovana sutkinja Suda BiH Azra Miletić osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog toga što je, prema obrazloženju presude, „kao službena osoba u institucijama BiH primila obećanje dara i primila dar, da u okviru svog ovlaštenja izvrši što ne bi smjela izvršiti, čime je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi“. Istovremeno, Sud BiH oslobodio je Azru Miletić „optužbe da je kao sudija Suda BiH, s ciljem da drugom pribavi kakvu korist, prekršila zakon u vršenju svoje dužnnosti čime bi počinila krivično djelo kršenja zakona od strane sudije“.

I laicima, a naročito pravnicima koje je danas Žurnal kontaktirao, tri stvari iz sudskog obrazloženja odmah upadaju u oči. Prvo, u samom obrazloženju presude, sutkinja Ćuković nije sigurna da li je Azri Miletić samo obećan dar ili je ipak primila dar. Pa, stoga, navodi da Miletićku osuđuje zato što je primila obećanje dara i primila dar. Koji, pri tome, i u obrazloženju naziva – pozajmicom od tri hiljade eura, piše zurnal.info.

Drugo, Azra Miletić je kriva što je obećala da će izvršiti radnju koju ne bi smjela izvršiti. Međutim, Sud istovremeno smatra da ona nije izvršila radnju koju nije smjela izvršiti. Pojednostavljeno, Azra Miletić je kriva što je primila obećanje dara i primila dar (ni Sud nije siguran šta je od ovoga dvoje tačno), da učini radnju koju ne bi smjela učiniti, a koju na kraju nije ni učinila.

Treće, Sud BiH, u svom obrazloženju, navodi da su naredbe za posebne istražnje radnje (prisluškivanje telefona) protiv Azre Miletić – nezakonite. Prema tome, Sud cijeni da su svi dokazi prikupljeni prisluškivanjem – nezakoniti. No, ipak nalazi za shodno da Azru Miletić osudi na dvije i po godine zatvora. I to temeljem iskaza samo jednog svjedoka.

No, sam tok istrage i datumi mogli bi dati odgovore na brojna pitanja. Krajem oktobra, tačnije, 24. 10. 2014. godine Tužilaštvo BiH donosi naredbu o provođenju istrage protiv Rame Brkića i Senada Šabića zbog sumnje da su počinili krivično djelo davanje dara. Šabić i Brkić su u prvostepenom postupku osuđeni na deset godina zatvora zbog trgovine drogom, ali su prije drugostepenog postupka, pokušavali podmiti članove Apelacijskog vijeća Suda BiH čiji je član bila Azra Miletić. Tada na scenu stupa bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso koja 21. novembra 2014. godine izdaje naredbu za prisluškivanje sutkinje Azre Miletić. Kreso izdaje naredbu na osnovu Zakona o OSA-i BiH i ti materijali se, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, ne mogu koristiti za krivično gonjenje.

Svjesna toga, Medžida Kreso, prema informacijama Žurnala, sedam dana poslije naredbe OSA-i, saziva sjednicu Apelacijskog odjela Suda BiH, te traži da sudije usvoje zaključak da se „materijali prikupljeni radom OSA-e mogu koristiti kao dokazi u krivičnom postpku“. Uprkos tome, istraga se nastavlja, pa se na osnovu prikupljenih saznanja radom OSA-e, izdaju naredbe za prisluškivanje sutkinje Miletić. Ali sada u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. No, i te naredbe Sud BiH je kasnijom presudom proglasio nezakonitim jer ne sadrže kvalitetno obrazloženje.

Ipak, bez obzira na nedostatak obrazloženja, po nalogu Tužilaštva BiH sutkinja Azra Miletić je uhapšena 25. februara 2015. godine. Naredba o provođenju istrage protiv nje donesena je tek dan kasnije. Na naredbi, međutim, nije bilo imena sudija Miloša Babića i Tihomira Lukesa koji su, zajedno sa Azrom Miletić, bili članovi Apelacijskog vijeća koje je odlučivalo u predmetu Brkić i Šabić. No, zato su na naredbi Ramo Brkić, Senad Šabić i kasnije svjedok-pokajnik S1, kojem je tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović dao imunitet.

S1 je u svom iskazu priznao da je bio posrednik između Šabića,Brkića i sutkinje Miletić, ali da ona nije znala da je on od njih uzeo novac. Prema njegovom iskazu – on joj je pozajmio 3000 eura od novca koje je dobio od Šabića. Osim ovoga, još jedan detalj bitan je za cijelu priču. Prema dokumentima, zaštićeni svjedok S3 u Tužilaštvu BiH saslušavan je u pola dva ujutro. A rekao je da je on dovezao Šabića na sastanak sa svjedokom S1.

Njegov iskaz nije se podudarao sa iskazom svjedoka S1. Ipak, sutkinja Biljana Ćuković presudila je da je Azra Miletić kriva. Dokazi su nezakoniti, sutkinja je postupala zakonito, ali za pozajmicu od 3000 eura Azri Miletić je izrečena kazna u trajanju od dvije i po godine, objavio je zurnal.info.

Azra Miletić najavila krivične prijave

Državni sud je na dvije i po godine zatvora osudio Azru Miletić, sudiju Suda BiH – suspendovanu sa dužnosti. Osuđena je zbog primanja dara i drugih oblika koristi, tačnije najmanje tri hiljade evra kako bi pogodovala u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.Za njima je zbog bjeksta i nedostupnosti bh. pravosuđu na snazi crvena potjernica Interpola. Miletić je oslobođena optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku.

Dvije i po godine zatvora, oduzimanje tri hiljade evra i tri godine zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije nakon pravosnažnosti postupka – dio je prvostepene presude Azri Miletić. Sud je utvrdio da je od obećanih 90 hiljada KM, Azra Miletić preko posrednika S1 primila najmanje 3.000 evra radi pogodovanja – oslobađanja ili smanjenja kazne u žalbenom postupku Rami Brkiću i Senadu Šabiću. U tom predmetu, u kojem su Brkić i Šabić 2013. prvostepeno osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, proizvodnje i trgovine drogom, Azra Miletić je bila predsjednik Apelacionog vijeća koje je odlučivalo u drugostepenom – žalbenom postupku. Brkić, Šabić i S1, odnosno S1, Azra Miletić i drugi – međusobno su kontaktirali i sastajali se, uglavnom u Sarajevu, radi dogovora i preuzimanja novca kojim je Miletić, kako je utvrđeno, trebala otpaćivati stan u Tuzli, navodi N1.

“Od kojeg novca joj je S1 tokom dogovorenih sastanaka na ime dogovorene pomoći u predmetu predao periodično u ukupnom iznosu najmanje 3 hiljade evra, dok je ostatak primljenog novca na ime posredovanja zadržao kao zaradu za sebe, a ona je zauzvrat i očekujući prijem nova ucjelosti putem posrednika S1 s ciljem stvaranja uslova za realizaciju dogovorenog B.R. i Š.S. prenosila svoju namjeru provođenja postupka, obavještavala iste o predstojećim aktivnostima u postupku i podnescima koje je kao predsjednik vijeća Apelacionog odjeljanja sačinjavala”, kazala je Biljana Ćuković, sudija Suda BiH.

Po izlasku iz sudnice, kratak komentar Azre Miletić.

“(Kakav je Vaš komentar?) Ma nikakav, ovo je sramota, sramota me što sam bila ikad sudija ovog Suda. (Još nešto?) Čućete, kada počnu krivične prijave”, poručila je Azra Miletić, suspendovi sudija Suda BiH.

I tužilaštvo i odbrana najavljuju žalbe.

“Smatramo da je nečuveno osuditi bilo koga na osnovu iskaza jednog čovjeka i to čovjeka koji je bio osumnjičeno lice, koji je dobio imunitet i koji je prevario mnogo ljudi uključujući i ovu državu. Osuditi bilo koga na osnovu iskaza takvog svjedoka je, ja mislim, nečuveno i ako treba ići ćemo i do Evropskog suda za ljudska prava”,  otkrila je za N1 Jesenka Rešidović, advokat Azre Miletić.

Podsjećamo, zajedno sa Azrom Miletić zbog davanja dara 2015. optuženi su Ramo Brkić i Senad Šabić. Tokom januara i marta njihovi predmeti su odvojeni. Obojica su nedostupni bh. pravosuđu. Najprije je iz države pobjegao osuđeni Šabić za kojeg se pretpostavljalo da je prvobitno utočište našao u Švedskoj i tako izbjegao kaznu zatvora od 10 godina. Zemlju je 2016. napustio i bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona. Ramo Brkić je 27. februara u pet sati ujutro prešao granični prelaz Izačić i uputio se ka Zagrebu. Granična policija BiH potvrdila je da u tom trenutku nije bilo mjera zabrane za Brkića. Hrvatsku je napustio istog dana avionom. Na izdržavanje kazne trebao je biti upućen 9. marta 2016. godine, objavila je N1.

Izvor/Foto: tip.ba

L.T.K-INFO