Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Zvizdić: SNSD i SBB su ušli u neprincipijelnu koaliciju da sruše Izvještaj o Vijeću ministara

Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas kako je obaranje Izvještaja o radu institucije na čijem je čelu u Parlamentarnoj skupštini BiH izvedeno bez ijednog argumenta u nastupima zastupnika.
"Očekivao sam argumentiranu diskusiju. Čini mi se da smo razgovarali o svemu, o otapanju lednika, kiselim kišama, a samo ne o radu Vijeća ministara. Nijedan argument u toj raspravi nije bio vezan za izvještaj o radu Vijeća ministara u 2016. godini. Riječ je o politizaciji, već smo ušli u predizbornu kampanju, na nivou BiH je taj dan uspostavljena jedna neprincipijelna koalicija između SBB-a i SNSD-a koja je imala za cilj da uruši put BiH u EU i sruši izvještaj o radu Vijeća ministara uz zaštitu Nikole Špirića. Takvi ljudi na dnevnoj bazi proizvode konflikte i sukobe kako bi na taj način održali svoj status, a tema o kojoj se priča je nebitna, bilo da je jezik ili nešto drugo. Kada je riječ o jeziku, da odgovorim, evo ja govorim bosanskim jezikom, ovaj pres držim na njemu i svi koji su kroz historiju pokušali da to ospore nisu uspjeli, a neće ni Dodik niti bilo koja institucija koja ima diskriminatorski odnos prema drugima", kazao je između ostalog Zvizdić.

On smatra da je riječ o tendenciji, procesima koji se naziru te podsjetio da na prošlogodišnju ideju da SIPA nema nadležnosti na teritoriji RS i sl.

"Sasvim sam siguran da probosanske snage i svi oni kojima je BiH na prvom mjestu neće dozvoliti dalje urušavanje napretka BiH", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasivši da obaranje izvještaja o VM predstavlja urušavanje napretka BiH, zaustavljanje njenog evropskog puta i urušavanje vladavine prava.

Vijeće ministara generator pozitivnih procesa u BiH


Ipak, nada se da će se situacija dalje razvijati u pozitivnom smjeru kako bi se realizovali poslovi poput Upitnika Evropske komisije, kandidatskog statusa u EU, MAP-a, daljeg ekonomskog razvoja, vladavine prava, regionalne saradnje i drugo, te da će Vijeće ministara BiH, za koje kaže da je generator pozitivnih procesa u BiH, biti podržano po svim parametrima.

Dodao je da Vijeće ministara nastavlja raditi normalno, funkcionalno, u punom kapacitetu, baš kao i danas, ali i otkrio da na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH nije razmatran globalni finansijski okvir za period 2018-2020. kao podloga za kalendarsku pripremu budžeta BiH i entiteta jer nije bilo kvoruma.

Na pitanje o transportnoj zajednici, kazao je da stalno razgovaraju sa predstavnicima institucija RS-a o pitanjima od istog interesa te da mehanizam koordinacije u potpunosti funkcioniše.

"Od 36 radnih grupa 33 aktivno radi, kolegij funkcioniše, komisija za evropske integracije također i ja očekujem da ćemo vrlo brzo početi definisati jedinstvene odgovore u ime BiH", izjavio je Zvizdić.

Transportna zajednice: Saradnja da, rotacija ne


O nepotpisivanju ugovora o pristupu BiH transportnoj zajednici kazao je da je pitanje ugovora definisano i da je njime moguća saradnja među državnim i entitetskim ministarstvima, ali ne i rotacija među njima kako bi predstavljali državu.

"Nadam se da će svi to shvatiti. Ne postoji ništa važnije od ustava i ingerencija koje ima država. Dok sam ja predsjedavajući Vijeća ministara nećemo dozvoliti bilo kome da preuzme ustavne nadležnosti BiH, kao što ni mi ne tražimo preuzimanje ustavnih nadležnosti drugih nivoa vlasti", poručio je Zvizdić.

Govorio je i o zakonu o akcizama i drugim izvorima prihoda na osnovu kojih se mogu osmisliti budžeti kako bi se pokazalo da imamo kapacitet za vraćanje kredita koji su nam odobreni.

"Ako vlade entiteta imaju bilo koji drugi model ili varijantu, ja ih pozivam da ih predstave javnosti. Ako nemaju, neka kažu da su akcize jedini model za vraćanje kredita recimo EBRD-a za cestogradnju u BiH", istakao je Zvizdić.

Izvor/Foto:klix.ba

LTK INFO