Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Za 10 novih radnih mjesta mora biti osigurano 345.000 KM: Skupština TK podržala Vladinu reformu ministarstava i drugih kantonalnih organa uprave koja predviđa nova zapošljavanja u kantonalnu administraciju-Skupština Tuzlanskog kantona podržala je  Vladinu reformu ministarstava i drugih kantonalnih organa uprave koja predviđa nova zapošljavanja u kantonalnu administraciju. Također, u srijedu je popunjeno upražnjeno mjesto ministra za razvoj i poduzetništvo, koji će u Vladi raditi samo do kraja ove godine.

-Osman Puškar treći je ministar za razvoj i poduzetništvo u mandatu aktualne Vlade. Bit će to prvi ministar koji će najkraće sjediti u ministarskoj fotelji. Samo pet mjeseci, a nakon toga se Ministrstvo ukida i spaja u buduće ministarstvo privrede.”BPS me je kandidirao i željeli su da prihvatim tu dužnost jer je taj resor pripao stranci kao dijelu koalicije. Pokušati ću raditi najbolje što znam”, poručio je Puškar za FTV.

-A za to neće imati vremena. Prvog januara stupa na snagu Zakon o ministarstvima i drugim organima kantonalne uprave kojim će biti izvršena reaorganizacija ministrstava. Broj ministarstava će ostati isti, samo će broj uposlenih u administraciji biti povećan. Prema analizi Ministarstva finansija, za deset novih radnih mjesta u Vladi mora biti osigurano 345.000 maraka u kantonalnom budžetu. I dok vlast hvali reforme jer će konačno biti formirano ministarstvo za mlade, opozicija, pak, to kritikuje zbog povećanja broja uposlenih u administraciji.

“Da bismo na kvalitetniji način riješili pitanja, prije svega, mladih, sporta i kulture. Tu se eventualno može dogoditi da imamo određena povećanja”, kazao je za FTV premijer TK-a Bego Gutić.

“Osam savjetnika u Ministarstvu privrede, šest u Ministarstvu obrazovanja i nauke, tri u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade. Samo u ta tri ministrstva 17 savjetnika. Ako im još date automobil i vozača, onda će se to u množiti na nekih 50 ljudi koji samo savjetuju”, napomenuo je Sabit Zekan, zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

-CCI podržava reforme javne uprave, ali ne na način kako to vlast provodi, smatrajući da je to suprotno principima reformske Agende i EU-a.”Broj zaposlenih u javnoj upravi mora biti smanjen. S obzirom na to da nije rečeno da će biti smanjen u nekom drugom ministrstvu, to nije put kojim treba ići u reformu javne uprave”, ističe za FTV Muris Bulić, projekt menadžer CCI-ja.

-A reforma će biti samo formalna. Umjesto dosadašnjih ministarstva industrije i razvoja bit će formirano ministrstvo privrede, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta bit će podjeljeno na ministarstvo obrazovanja i nauke te ministrstvo za kulturu, sport i mlade.

Izvor/Foto:TIP.ba

LTK INFO