Weather (state,county)

Svježe vijesti:

PROKOSOVIĆI SU DANAS BILI CENTAR OPĆINE LUKAVAC, A SUTRA VAS POZIVAMO DA DOĐETE I VI


Sat vremena sam razmišljao kako početi pisati vijest o današnjem danu, prvom danu obilježavanja manifestacije "Dani MZ Prokosovići". Kako su me emocije preplavile, odlučio sam da ovo ne bude prikazano kao klasična vijest, nego kao priča iz srca običnog čovjeka, mještanina MZ Prokosovići, onako kako sam je kroz fotografije vidio i dušom doživio. Pomenut ću neka od imena, a kako nikog  nebi izostavio, odlučio sam u objavu uvrstiti sve fotografije koje sam napravio.

Prije svega želim se od srca zahvaliti organizatorima ove današnje manifestacije. U prvom redu, Vijeću MZ Prokosovići, na čelu sa Nedimom Omerdićem i Faikom Sejfićem. U prvi red moram staviti i gospodina Enesa Memića. Bez njega ova prokosovačka manifestacija sigurno ne bi uspjela. Našeg Ekrema efendiju Brigića, Amiru Avdić, Muniba, Senku, Admira (Florija) i sve one koji su učestvovali u samoj organizaciji. Oprostite mi ako nekog od vas nisam naveo.

Iskreno izvinjenje, možda je umor učinio svoje, moram naknadno dodati ime čovjeka koji je toliko učinio za Prokosoviće i Prokosovljane da je zaslužio da prvi bude pomenut, vršio je i dužnosti predsjednika MZ, ali i uvjek bio dio tima koji Prokosoviće gura naprijed. Gospodin NIHAD AVDIĆ.
Da ne zaboravim i Ermina (Edu) Memića, za čijeg mandata u MZ je toliko toga učinjeno i postignuto.

Moram se zahvaliti i zvanicama, koje su uveličale ovaj naš dan, Dr. Nerminki Aljukić, ministru Fahrudinu Skopljaku, Dr. Tariku Arapčiću, načelniku općine Dr. Edinu Deliću, gospodinu Esadu Suljiću zatim učesnicima, Samiru Haliloviću, Kuvajtu, Senaidu Aliću, Senahidu Alibašiću, Adnanu Haliloviću, momcima iz 212 OB Br.i svima drugima koji su ovaj dan svojim prisustvom učinili ovako velikim.

Manifestacija je počela svečanom sjednicom, na kojoj su se obratili prdsjedavajući VMZ Omerdić, koji se zahvalio prisutnima i poželio dobrodošlicu. Zatim je potpredsjednik Sejfić iznio plan i program događanja. Gospodin Bego Mujkić je opričao istorijat Mz Prokosovići, kao i kluba NK Prokosovići, koji slavi 70 godina od svog osnivanja. Te na kraju sjednice, prigodnim govorom o razvoju i strateškom položaju Prokosovića obratio se načelnik Delić.


Upriličeno je i ugodno druženje prisutnih, u holu Doma kulture, uz osvježenje i delikatese Hotela "Senad od Bosne", nakon čega su prisutni krenuli put mjesne džamije na obavljanje Džuma-Namaza i učenje "Tevhida" poginulim borcima - šehidima Prokosovića.

Delegacija u sastavu zlatnog ljiljana Senaida Alića, Nedima Omerdića, Faika Sejfića, predsjednika i potpredsjednika MZ Prokosovići, kao i moja malenkost polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju u Tabacima, odali smo počast i prvom načelniku općine Lukavac Seadu Hasanhodžiću, koji je svojom vizijom Prokosoviće zadužio za sva vremena. Hvala mu i rahmet njegovoj duši.


Po izlasku, prisutne je čekalo osvježenje i kahva uz ugodan razgovor u haremu prokosovačke džamije.


Protokol je nastavljen polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju poginulim borcima - šehidima  92-95 god.


Zatim se povorka prošetala do OŠ Prokosovići, gdje je odata počast učesnicima NORA 41 - 45 god.


Potom se krenulo ka šehidskom  mezarju u Prokosovićima, na kojem su biciklisti, članovi "Bike Tour" Lukavac, svojim dolaskom iz pravca Lukavca, uveličali odavanje počasti poginulim borcima - šehidima proteklog rata. Na spomen obilježju na mezarju Ekrem efendija Brigić  je proučio "Jasin" šehidima a polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, počast su odali pripadnici šehidskih porodica,članovi vjeća MZ, te pripadnici 212 OB Br, zlatni ljiljani, kao i svi ostali prisutni.

Ovdje moram pomenuti još jedno veliko ime, Sadik (Soda) Halilović, Prokosovljanin nastanjen u Americi. Pored brojnih donacija, koje je u ranijem periodu donirao, SODA je na vijest o organizaciji manifestacije uplatio određenu svotu novca na račun MZ, namjenjenu za čišćenje i uređenje šehidskog mezarja u Prokosovićima.


Sa mezarja povorka se uputila ka Domu kulture Prokosovići, gdje je napravljen doček biciklistima, koji su svoju rutu sa mezarja, nastavili šumskim putem prema Bikodžama i kružno se vratili u Dom kulture Prokosovići, gdje ih je čekao ručak i osvježenje,


Turnir je počeo u 16:15 utakmicom između "NK Prokosovići" Prokosovići  i "FK Budućnost" Banovići. Na poluvremenu prve utakmice, nakon odslušane himne R BiH i učenja fatihe poginulim borcima - šehidima rata, prisutnima se obratio predsjednik NK Prokosovići, gospodin Enes Memić.
Poželio je dobrodošlicu i zahvalio se  svim prisutnima kao i učesnicima turnira. Istakao je kako sportski rivalitet među ovim klubovima postoji oduvijek i postojat će na sportskom terenu, ali van terena smo svi veliki prijatelji i tako će uvjek biti, te riječ prepustio načelniku općine Lukavac Dr Edinu Deliću, koji je na ovaj turnir došao u pratnji supruge. Načelnik Delić je istakao kako mu je ukazana velika čast od strane organizatora da otvori ovako veliki turnir, ali i da bude dio ovakve svečanosti, kakvu je priredila Mz Prokosovići, koja treba biti primjer zajedništva svim mjesnim zajednicama općine Lukavac. Osvrnuo se na mladost, koju je gledao ispred sebe, obraćajući se igračima sva četri nogometna kluba ali i brojnoj publici, te naglasio kako se vrijedi boriti, da bi se njima obezbijedili bolji uslovi za trening i rad, kao i bolje sutra.


Prva utakmica, kako nije bilo pobjednika u regularnom toku, odlučena je na penale. Triumfovao je NK Prokosovići, rezultatom 5 : 4. Dok je druga utakmica, između Nk "Svatovac" Poljice i FC "Radnički" Lukavac, završena pobjedom NK Svatovca od 1 : 0.

Pored tri osobe koje se nalaze na početnoj fotografiji jer su to zaslužili, koji su ponijeli teret organizacije ove manifestacije, podršku su imali i u ova dva insana.


Srdačan osmijeh i čvrst stisak ruku govori sam za sebe, a govori mnogo.

Manifestacija se nastavlja sutra "Porodičnim danom" u 11:00 sati, a turnir, okršajem za treće mjesto u 16:15, te finalnom utakmicom, koja je na programu u 18:15 sati.

Nakon odigranog turnira i dodjele nagrada, predviđeno je druženje uz muziku i pjesmu duboko u noć.

Pozvani ste svi, iz svih krajeva naše općine a i šire. Bujrum, dođite i uveličajte drugi dana naše proslave

Dobro nam došli.

Admir Memić

LTK INFO