Weather (state,county)

Svježe vijesti:

OO SDP LUKAVAC - Mirsad Jaraković marioneta koju će SDA na kraju okriviti za sve nezakonitosti u Domu zdravlja Lukavac


Na e-mail adresu LTK  - INFO stiglo je saopćenje za javnost OO SDP Lukavac koje prenosimo u cijelosti:

Zašto je dr. Mirsad Jaraković naivno nasjeo na podvalu SDA?


Pravno nasilje kome smo svjedočili na 10. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac se nastavlja. Ubrzo nakon smjene v.d. direktorice JZU Dom zdravlja Lukavac dr. Dajane Čolić, kao izbor SDA i Stranke za BiH za v.d. direktora imenovan je dr. Mirsad Jaraković, koji je još uvijek formalno član SDP-a.

SDP BiH Lukavac nema ništa sa imenovanjem dr. Jarakovića za direktora i SDP osuđuje potez dr. Jarakovića kao neprimjeren čin. Saradnjom sa SDA odlučio je suprotstaviti se SDP-u i političkim subjektima sa kojim zajednički djelujemo. Još tokom 2016. godine, kada vlast SDA u jeku predizborne kampanje bez konkursa zapošljava sina dr. Jarakovića, bile su vidljive „čudne veze“, a njegova podrška stavovima SDA oko zapošljavanja bez konkursa tokom 9. sjednice Općinskog vijeća jasno je najavljivala šta slijedi. Samo neobaviješteni su iznenađeni. Na žalost dr. Jaraković i nije svjestan da ga je SDA zloupotrijebila i isturila da za njih uradi nezakonit posao: da bez konkursa zaposli 27 osoba u Dom zdravlja, a među kojim je i njegov sin, te da dalje prikriva kriminal koji je činjen u Domu zdravlja.

Čudne niti kojim je godinama povezan dr. Jaraković sa SDA prepoznali su i članovi SDP Lukavca. Očito je da u njegovom političkom djelovanju nije bilo aktivnosti, poteza ili stavova koji bi mogli naljutiti moćnike iz SDA. U maju mjesecu dr. Jaraković je bio kandidat za predsjednika SDP Lukavac kada na tajnim izborima dobija podršku 2,2% glasača. Teško je shvatiti kakvu transformaciju u dva mjeseca treba doživjeti kandidat za predsjednika SDP i neko ko se deklariše kao „ljevičar“, da bi postao direktorska marioneta u rukama dr. Tarika Arapčića i općinske SDA u Lukavcu u vrijeme kada političko nasilje u Lukavcu poprima obilježja organiziranog kriminala. Brzo ćemo biti svjedoci eklatantnog kršenja zakona u zapošljavanju i ugrožavanja finansijske stabilnosti Doma zdravlja, jer za sina dr. Jarakovića i ostalih 26 zaposlenih bez konkursa jednostavno nema novca u opustošenoj kasi. Plan SDA je očit: na kraju će za sve biti kriv dr. Jaraković.

Manje je važno da li su razočarenje izbornim rezultatom, zaposlenje sina ili karijerizam razlog za faktički prelazak dr. Jarakovića u tabor SDA. Uslijedit će postupak u skladu sa Statutom SDP koji u ovakvim slučajevima predviđa isključenje kao mjeru. Dr. Jaraković će imati priliku da, u skladu sa aktima SDP-a i svojim željama, pojasni okolnosti i iznese argumente u svoju korist.

Davali smo i dajemo punu podršku smijenjenoj direktorici Dajani Čolić, te joj se zahvaljujemo za hrabrost i odlučnost koju je iskazala tokom dva mjeseca na poziciji v.d. direktora. Odoljela je neviđenim pritiscima – čak i od dr. Jarakovića. Postupala je odgovorno, u interesu pacijenata i striktno po zakonu. Uvjereni smo da će pravni potezi koji su već povučeni protiv nezakonitih odluka brzo imati za posljedicu poništenje i sankcije.

Općinska organizacija SDP BiH Lukavac nastavlja sa svojim političkim partnerima raditi u interesu građana i voditi pravnu borbu za dosljedno poštivanje zakona.

OO SDP BiH Lukavac